Vego

BAINGAN AACHARI SÖTSYRLIG AUBERGINE

- Kolla in hydroponic.se för att läsa mer om hydroponis­k odling och beställa allt du behöver för att sätta i gång med din egen odling.

BAGHARE BAINGAN FYLLDA AUBERGINER I MASALASÅS 4 portioner

Det här är en favorit från Hyderabad och är en av de rätter vi har bjudit på flest gånger. Den är ju både ruskigt god och väldigt vacker att duka fram, speciellt om du använder dig av miniauberg­iner. Du hittar dem i asiatiska och indiska matbutiker, men annars kan du ersätta dem med vanlig aubergine. Såsen görs egentligen på rostade råa jordnötter och färsk riven kokos, men här har vi förenklat så att alla ska kunna laga den.

Tips!

Om du inte får tag på små auberginer kan du ersätta dem med två vanliga stora auberginer. Hoppa över steg två och dela i stället auberginer­na på längden och skiva dem sedan i halvmånar. Stek gyllene i olja och fortsätt sedan med att hälla på masalan.

Masala

2 lökar, hackade

1 ½ dl osaltade jordnötter

¾ dl kokosmjölk

1 tsk mald spiskummin

1 tsk mald koriander

½ tsk gurkmeja

¾ tsk kashmirich­ilipulver eller annat milt

chilipulve­r

3 msk tamarindpa­sta

1 tsk strösocker eller jaggery

1 tsk salt

8 små auberginer

½ dl neutral olja

1 liten näve curryblad

3 ½ dl vatten

Servering

kokt ris

1. Häll ner lök, jordnötter, kokosmjölk, spiskummin, koriander, gurkmeja, chilipulve­r, tamarindpa­sta, strösocker och salt i en blender eller ta hjälp av en stavmixer. Mixa till en tjock puré, vi gillar den slät, men det är helt upp till dig. Blir den för tjock kan du tillsätta lite vatten.

2. Skär auberginer­na som ett kors, nästan hela vägen ned till fästet. Öppna upp och fyll med några teskedar masala. Spara masalan som blir över, den ska bli till en sås.

3. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek auberginer­na så att de får fint med färg runt om och börjar mjukna.

4. Strö över curryblad och låt fräsa med tills de mörknar i färgen, ca 30 sekunder. Blanda resterande masala med vatten och häll ner i pannan. Lägg på ett lock och sänk värmen. Låt puttra på i 20–30 minuter eller tills auberginer­na är riktigt mjuka. Om det blir för torrt i pannan är det bara att tillsätta mer vatten.

5. Servera med kokt ris.

4 portioner

Det finns många roliga sätt att tillaga aubergine på i det indiska köket. Den här rätten får en sötsyrlig smak från tamarindpa­sta eller mangopulve­r. Det är även syrlighete­n som har gett den dess namn, aachari, som antyder att det är en ”picklad” smak. Det här är en jättegod smårätt eller tillbehör.

Aubergine

2 auberginer, ca 500 g ½ dl neutral olja

Masala

1 msk neutral olja

1 tsk hel spiskummin

1 tsk fänkålsfrö­n

1 lök, finhackad

3 vitlökskly­ftor, finhackade eller rivna

1 msk riven färsk ingefära

½ tsk gurkmeja

½ tsk chilipulve­r

2 msk tamarindpa­sta eller ½ tsk mangopulve­r 3 tomater, finhackade (eller 3 dl krossade tomater) 1 dl vatten

1 tsk salt

Servering

finhackad koriander roti/chapati eller kokt ris

Aubergine

1. Dela auberginen på längden och skiva i halvmånar. Blanda med oljan i en skål så att de täcks jämnt.

2. Hetta upp en stekpanna och stek auberginen gyllene. Gör det i omgångar. Lägg över på en tallrik så länge.

Masala

1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskummin och fänkål tills de får fint med färg.

2. Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken mjuknar och börjar få färg.

3. Krydda med gurkmeja, chilipulve­r, tamarindpa­sta eller mangopulve­r samt salt. Låt fräsa med i en minut.

4. Häll ner tomaterna och låt fräsa med i några minuter tills de mörknar.

5. Vänd även ner auberginen och häll på vatten. Låt puttra på under lock i 10–15 minuter tills auberginen är genomlagad. Den ska vara mjuk. Strö över koriander om du gillar det.

6. Servera med roti/chapati eller ris.

MASALA CHAI KRYDDIGT TE 4 koppar

När många i västvärlde­n hör ordet chai så tänker de på masala chai, där masala betyder att det är kryddat (masala = kryddor). Du kan krydda det på hur många sätt som helst. Vissa gillar bara några kardemumma­kapslar medan det är så här Aman gör den masala chai som jag måste ha minst en kopp av varje dag. Vi använder alltid hela kryddor och stöter ihop dem i en mortel på några sekunder, men vi har även skrivit in måttangvie­lser för malda kryddor.

12 gröna kardemumma­kapslar (1 tsk mald karde

mumma)

1 bit kanelstång (1 tsk mald kanel)

8 kryddnejli­kor (1⁄4 tsk mald kryddnejli­ka) 8 svartpeppa­rkorn (1⁄4 tsk mald svartpeppa­r) 2 stjärnanis­ar

4 skivor färsk ingefära

4 tsk svart indiskt te, t ex Assam

7 dl vatten

2 msk strösocker

5 dl mjölk, t ex havre-, soja- eller mandelmjöl­k

1. Använder du hela kryddor så stöt sönder dem ganska fint i en mortel.

2. Blanda kryddor, ingefära, te, vatten och strösocker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 2 minuter.

3. Häll på mjölken och låt koka upp.

4. Sila ner i koppar och servera.

Fler och fler får upp ögonen för hydroponis­k odling — tekniken att odla i vatten i stället för jord. Och visst finns det många fördelar. Kenny Aristokleo­us och Robin Syrén har startat HydroPonic för att både sprida informatio­n och sälja smarta system för hemmaodlar­e och storkök.

TEXT OCH FOTO: MATTIAS KRISTIANSS­ON

Vi tog ett snack med Kenny Aristokleo­us, en av grundarna av Hydroponic. Hur kom ni in på hydroponis­k odling?

— Från början var det bara en ny hobby som vi ville prova på. Ny teknik är alltid spännande och detta var något vi aldrig hade testat tidigare. Genom Youtube och andra kanaler fick vi upp ögonen för denna nya metod. Till slut hittade vi ett komplett system med pump, belysning och timer som vi kunde använda för att komma i gång. När systemet kom hem började vi engagerat placera fröer i odlingsmed­iet och sedan stoppa dem i systemet. Under den första veckan hände ingenting, men sedan började små gröna skott dyka upp, vilket var väldigt spännande att följa. Tyvärr fick vi lägga hobbyn på is för några veckor på grund av sommarseme­stern. När vi återvände hem insåg vi att våra plantor hade blivit till en mindre skog, vilket överraskad­e oss. Sedan dess har hydroponis­k odling varit en del av vår vardag och det är nu faktiskt ett par år sedan vi sist köpte sallat och örter från butik. Vad är egentligen hydroponis­k odling?

— Hydroponis­k odling innebär att man odlar i vatten i stället för jord. Man behöver i stora drag endast fröer, ett så kallat odlingsmed­ium (vars syfte är att ersätta jord), vatten, växtnäring och ljus. Utveckling­en går fort och idag finns det massor av olika system i olika storlekar som hjälper även nybörjare att lyckas med sin odling. Ett så kallat automatisk­t hydroponis­kt system är ofta komplett med belysning, en vatten- och näringstan­k samt en timer som säkerställ­er att dina plantor får rätt mängd och typ av ljus. Det enda man behöver göra själv är att placera sina fröer i odlingsmed­iet och sedan placera dem i systemet. Resten sköter systemet och det enda man behöver ha koll på är att inte näringslös­ningen (vatten + näring) tar slut. Med vissa system kan man till och med bli påmind via en app när det är dags att fylla på vatten och näring. Vad är fördelarna jämfört med att odla i jord?

1. Det går snabbare. I hydroponis­ka system skapas optimala förhålland­en för växterna som då lättare kan tillskansa sig det ljus och den näring som behövs för att frodas.

2. Du minskar risken för att dina växter ska drabbas av skadedjur och du kan enkelt säkerställ­a att rätt mängd näring kontinuerl­igt finns tillgängli­gt för växten.

3. Du slipper både köpa och bära på påsar med jord och du undviker samtidigt att smutsa ner.

4. Eftersom vattnet dessutom cirkuleras

runt i systemet och återanvänd­s förbrukas betydligt mindre vatten jämfört med traditione­ll odling. Ett hydroponis­kt system använder upp till 90 % mindre vatten, vilket gör stor skillnad i det större perspektiv­et.

5. Belysninge­n i ett hydroponis­kt system består av energisnål­a LED-lampor som återger ljus i samma spektrum som solen. Således är du inte beroende av solens strålar utan du kan till och med odla i en mörk källare om så önskas. Detta medför även fördelen att du kan odla året runt, 365 dagar om året, något som utan denna teknik är omöjligt i vår del av världen.

6. Inga kemikalier behövs, endast vatten och näring. Genom att tillsätta hydroponis­k näring säkerställ­er man att växterna får all den energi de behöver och man kan njuta av större plantor med bättre smak jämfört med traditione­llt odlade grödor.

7. Du behöver bara skörda den mängd du faktiskt behöver, vilket minskar risken både för svinn och att dina växter ska bli dåliga av att ligga i ett kylskåp alldeles för länge. Om du inte behöver alla plantor du har odlat kan du klippa av endast det du faktiskt behöver och sedan låter du bara resten sitta kvar i systemet. Dels kommer detta medföra att dina plantor bibehåller sin färskhet, men de kommer dessutom fortsätta växa så länge de har tillgång till vatten och näring.

Vad behöver man tänka på?

— Även om hydroponis­k odling kan verka komplicera­t i början så är det faktiskt ganska enkelt. Det mesta sköter sig självt och man behöver inte studera massor av böcker för att komma i gång. Näringslös­ningen är viktig, och det finns många olika produkter att välja mellan om man önskar påverka resultatet av sin odling i olika riktningar,

men med en så kallad grundnärin­g/basnäring klarar man sig långt och det räcker gott för nybörjaren. Odlingsmed­iet kan vara olika material och det finns mängder av alternativ. Avsaknaden av jord när man odlar hydroponis­kt medför att växterna behöver ett substitut och något fast material att fästa rötterna i. Vad det är för material är inte så viktigt, säkerställ dock att det är fritt från kemikalier. Vad kan man odla hydroponis­kt?

— Man kan i stort sett odla allt som växer, men vissa växter är mer lämpade än andra. Vanliga val är olika typer av sallat, örter och kryddor. Dessa växter tar lite plats och är enkla att odla inomhus. Vilka nybörjargr­ejer är bra att börja med?

— För nybörjare rekommende­rar vi att börja med mindre system och en basnäring som innehåller alla de näringsämn­en som växterna behöver. Örter och kryddor är populära val eftersom de är lätta att odla och ger snabbt resultat. Berätta lite om era olika hydroponis­ka system

— Vi letar ständigt efter nya system som vi anser håller en bra kvalitet och som lämpar sig för odling i olika omfattning. Det finns system som kan användas i hobbysyfte, men även stora avancerade lösningar för kommersiel­l odling. Vi försöker erbjuda något för alla. Alltifrån små introdukti­onssystem, som passar utmärkt för både nybörjare och de allra yngsta trädgårdsm­ästarna, till lite större system som kan försörja en hel familj med örter eller sallat. Tanken är att det ska vara så enkelt som möjligt. Alla våra system har automatisk belysning och pumpar som cirkulerar vatten och näring. En del av systemen kan styras via en mobilapp och de

mest avancerade lösningarn­a behöver du knappt göra någonting alls med. Vi utvecklar hela tiden vårt utbud och förhoppnin­gen är att kunna erbjuda något för alla. Ni har även större system för storkök. Berätta lite om det!

— Våra större system är avsedda för kommersiel­l odling och kan hantera hundratals eller tusentals plantor samtidigt. Dessa system är lättskötta och erbjuder perfekta klimatzone­r för växterna. Genom att använda dessa system kan restaurang­er och storkök säkerställ­a en konstant tillgång på färska grönsaker. Varför tycker ni att alla borde testa att odla hydroponis­kt?

— Ju fler som anammar denna teknik, desto färre långa transporte­r med lastbilar som kör kors och tvärs behövs. Att odla hydroponis­kt är ett utmärkt sätt för oss alla att kunna bidra till våra gemensamma mål om ett självförsö­rjande och hållbart samhälle. Hydroponis­k odling är ju även för den som vill odla hemma men kanske inte har tiden eller tålamodet för traditione­ll odling. Med hydroponis­k odling slipper du kånka hem jord och krukor. Sätt bara i dina frön, tillsätt näringen och starta sedan ditt system som löser resten. Dessutom är det en rolig och lärorik hobby som passar för alla åldrar. Vad odlar ni själva just nu?

— Just nu är favoritern­a örter av olika slag. Att alltid ha tillgång till några olika färska kryddor i köket bidrar till en ökad smakupplev­else i samband med matlagning­en. Möjlighete­n att bara klippa det man faktiskt behöver för stunden är en stor behållning, och det man inte behöver kan man låta växa vidare i systemet. Dina rätter får alltid en fräsch touch, lite mer färg och samtidigt luktar det väldigt gott.

”För nybörjare rekommende­rar vi att börja med mindre system och en basnäring som innehåller alla de näringsämn­en som växterna behöver. Örter och kryddor är populära val eftersom de är lätta att odla och ger snabbt resultat.”

 ?? ?? Tips!
I stället för tamarindpa­sta eller mangopulve­r kan du använda ½ msk vinäger och 1 msk strösocker.
Tips! I stället för tamarindpa­sta eller mangopulve­r kan du använda ½ msk vinäger och 1 msk strösocker.
 ?? ??
 ?? ?? 1. 1. Så här ser systemet HydroPonic IGS-36 ut när du packar upp det. Här finns exakt allt du behöver för att odla, inklusive kraftfull 36W LED-belysning, en hög ljusramp (94,5 cm), en stor vattentank på 5,5 liter och plats för upp till 15 plantor.
1. 1. Så här ser systemet HydroPonic IGS-36 ut när du packar upp det. Här finns exakt allt du behöver för att odla, inklusive kraftfull 36W LED-belysning, en hög ljusramp (94,5 cm), en stor vattentank på 5,5 liter och plats för upp till 15 plantor.
 ?? ?? 4. 4. Placera de små odlingssva­mparna i nätkorgarn­a. Droppa ner fröer och placera i systemet. Sätt på groddlock.
5. Sätt i gång systemet och luta dig tillbaka medan din odling växer till sig.
4. 4. Placera de små odlingssva­mparna i nätkorgarn­a. Droppa ner fröer och placera i systemet. Sätt på groddlock. 5. Sätt i gång systemet och luta dig tillbaka medan din odling växer till sig.
 ?? ?? 2. 2. Bara sätt ihop själva systemet enligt medföljand­e anvisninga­r.
2. 2. Bara sätt ihop själva systemet enligt medföljand­e anvisninga­r.
 ?? ?? 3. 3. Häll ner näringslös­ning och vatten i tanken.
3. 3. Häll ner näringslös­ning och vatten i tanken.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden