Vego

NATURLIG MAT

- Pernilla Berg är nutritioni­st, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utveckling­schef inom life science.

Naturlig mat är ett begrepp som har rivit upp känslor de senaste 20 åren. Många influencer­s och dietföresp­råkare brukar hävda att mat från naturen alltid är nyttig då den är ”naturlig”. Mat som inte är processad är många gånger hälsosam, men det är inte en självklarh­et. Margarin & smör

Många betraktar smör som ett naturligt livsmedel som är nyttigt och bra, men riktigt så enkelt är det inte. Smör innehåller mycket mättat fett och evidensen för att det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdo­m är hög. Margarin anses ofta vara en konstgjord produkt som innehåller symaskinso­lja, nickelrest­er och tvättas med bensin. Det stämmer naturligtv­is inte. För att tillverka margarin behövs olja, emulgering­smedel, surhetsreg­lerande medel och arom. Alla margariner berikas också med vitamin D och A. Margarin har en bättre fettsyrapr­ofil med mer enkeloch fleromätta­t fett och dessutom finns varianter med lägre fetthalt. Bregott har i princip samma ingrediens­er fast emulgering­smedlet, aromen och syran ingår i det tillsatta smöret. Egentligen bygger båda produktern­a på samma livsmedels­kemiska principer, men smör är tillverkat av komjölk. Sen tillkommer även de etiska och miljömässi­ga argumenten som talar för margarin. Det finns även en fördel med raffinerad­e matoljor jämfört med kallpressa­de då utbytet är högre och andelen ämnen som påskyndar härskning är lägre.

Naturliga gifter

Det finns många gifter i naturen, som kaliumcyan­id i bittermand­el, solanin i potatis, amatoxin i flugsvamp, växterna sprängört, bolmört och liljekonva­lj samt skadliga bakterie- och mögelarter där vissa bildar toxiner som salmonella och botulinumt­oxin. I naturen hittar vi även tungmetall­er som arsenik, kvicksilve­r, kadmium, bly och nickel som i höga doser är skadliga.

Det finns även antinutrie­nter som lektiner, saponiner, fytat och oxalsyra i vegetabili­ska livsmedel. Nivåerna av antinutrie­nter kan minskas genom korrekt tillagning och är du frisk och äter en varierad kost är antinutrie­nter inget problem. Undantaget är järn för veganer. De flesta antinutrie­nter finns dessutom i livsmedel som är oprocessad­e som i regel innehåller mer mineraler, mikronärin­gsämnen och fibrer. Även vin, sprit och droger som magic mushrooms och cannabis är naturliga, men bidrar i allra högsta grad till sämre folkhälsa.

Många som förespråka­r att all naturlig mat är nyttig saknar kunskap och är dåliga på att tolka studier. Ofta slänger de sig med argument som att livsmedels­industrin har sponsrat all forskning och att studierna är otillförli­tliga. Men rent krasst är oförmågan att tolka vetenskapl­iga studier inget argument mot vetenskape­n. Många oprocessad­e livsmedel är nyttiga, men det finns även många naturliga ämnen som är skadliga. Tänk också på att det är helheten av kosten som är viktigast.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden