Vego

DET ÄR KLART ATT ÄVEN JAG SAKNAR MAMMAS HEMLAGADE KÖTTFÄRSSÅ­S

-

Ibland, när världens alla problem och otrygghet smyger sig på, längtar jang dtillbaka till mammas köttbullar och den trygga värmen av hennes hemlagade köttfärsså­s. Det är som om mina smaklökar fortfarand­e bär på minnena av barndomens comfort food som var så god och smakrik.

VI LEVER I EN tid där statistike­n pekar mot att köttkonsum­tionen nu ökar igen, särskilt bland de som tidigare har varit förespråka­re för vegetarisk och vegansk kost. Det är som om vi i en desperat strävan efter trygghet återvänder till det som en gång var snuttefilt­en i vår identitet och tappar greppet. Det är inget vi ska skämmas över, men låt oss inte välja mellan nostalgi och etik när de faktiskt är busenkla att kombinera.

Ibland känns det som om världen verkligen står inför en ofattbar kris, där krig, miljöförst­öring och djurplåger­i är blott några av de många uttrycken för vårt kollektiva misslyckan­de. Och det är klart att det i tider av osäkerhet blir lockande att gripa tag i bekanta ritualer och trygga smaker, som en Billys-pizza eller fiskpinnar.

FÖR MIG ÄR det absolut inte annorlunda. Men jag har slutat känna skam och omsätter i stället trygghetsk­narkandet till en klassisk men vegansk måltid. För då får jag det bästa av två världar! Hjärtvärma­nde lugnande mat och känslan av att jag gör en liten men betydelsef­ull insats för att skapa en mer medkännand­e och hållbar värld.

Så skippa skammen över att sukta efter den trygga barndomsma­ten och köpt falukorv på vägen hem från jobbet. Alla har vi varit där mer än en gång, hur inbitna vi än må vara i vegovärlde­n. I stället kan vi glädjas åt att få leva i en värld där Billys gör vegetarisk­a fryspizzor, eller att vegansk bratwurst existerar, som faktiskt smakar precis som jag minns det när det grillades på utflyktern­a med skolan. För mig handlar det om att förändra genom små steg mot en mer reko framtid. Även om jag fortfarand­e drömmer om att en dag ha övertygat hela världen om att välja en vegansk livsstil, så värdesätte­r jag alla som flexar och vågar köpa det veganska alternativ­et i stället för det ”vanliga”. Det är dessa små segrar som ger mig hopp om en ljusare framtid, där vegansk mat faktiskt är grunden och inte undantaget.

Så börja veganisera din comfort food. Det handlar inte längre om att behöva välja mellan trygghet och förändring, utan om att integrera dem båda. En tallrik i taget, en köttfärsså­s åt gången.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden