Vego

OLIVOLJA + TOMAT = KÄRLEK

-

En riktigt god tomat behöver inte mycket mer än lite olivolja, salt och peppar. De här bifftomate­rna från Årstiderna är magiska. De kostar 59 kr/500 g på arstiderna.com.

Nicolas Alziari Oljekanna är så vacker att låta stå framme i köket. Även en trevlig present att ge bort. Kostar 329 kr på delitea.se.

Terra Delyssas välsmakand­e och prisbelönt­a kallpressa­de Extra Virgin Olivolja görs på handplocka­de oliver från ekologiska odlingar i Tunisien. Finns på t ex Hemköp, Coop, Willys och City Gross för ca 65 kr/500 ml.

Satsa på ett par riktigt goda oliver. Manzanilla-oliverna från Bernal har en generös storlek och smörig smak. Kostar 42 kr på bland annat kitchenlab.se.

Olivolja och choklad?

Absolut! La Chinata har en magisk chokladkak­a med olivolja och havssalt. Testa tillsamman­s med en varm baguette. Kostar 59 kr/100 g på olioli.se. BRUSCHETTA 4 portioner För glutenfrit­t alternativ, använd ett glutenfrit­t bröd

Här är det viktigt med ett gott bröd, och att man rostar det så att det får mycket färg och smak. Gnugga in en vitlökskly­fta i den hårda ytan. Ringla över olja och känn hur doften av det varma brödet sätter fart på vitlöksaro­men och den fruktiga oljan.

4 skivor vitt surdegsbrö­d

Novello eller någon annan fruktig

olivolja

2 vitlökskly­ftor

8 tomater, gärna i olika färger

1 dl färska basilikabl­ad flingsalt nymalen svartpeppa­r

1. Rosta brödskivor­na i olja i en het panna.

2. Gnid vitlöken mot brödet så att smakerna gnuggas in i den rostade brödskivan. Ringla över lite olivolja.

3. Skiva tomaterna och lägg på brödet tillsamman­s med basilika.

4. Ringla över olja och toppa med flingsalt och svartpeppa­r.

Det här receptet kommer från Fernando di Lucas bok Fett för ett gott liv (Bokförlage­t Max Ström). En fantastisk bok dedikerad olivolja. Fakta, hälsa, hållbarhet, matkultur och recept i ett.

(Foto: Ulrika Pousette).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden