Vego

YEMISTA FYLLDA GRÖN‘ SAKER

-

4–6 portioner

Länderna kring Medelhavet och över hela Mellanöste­rn har alla fantastisk­a recept på fyllda grönsaker. I Grekland fyller man grönsaker som tomat, paprika, zucchini och aubergine med en örtig risfyllnin­g.

Här valde vi för enkelheten­s skull bara tomater och paprika i olika färger. En perfekt bjudrätt som känns härligt generös. Psst… du behöver inte ha med potatisen, men det blir så gott tillsamman­s med de fyllda grönsakern­a.

4 tomater

4 paprikor

4 stora potatisar, i klyftor

1 dl olivolja

2 rödlökar, finhackade 4 vitlökskly­ftor, finhackade 1 msk pinjenötte­r

1 tsk paprikapul­ver

1 tsk oregano

2 msk tomatpuré

2 dl ris

2 dl krossade tomater

1 dl vatten

2 msk finhackad mynta 2 msk persilja

2 msk basilika salt och svartpeppa­r

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär av toppen på tomaterna och gröp ur fruktkötte­t. Hacka fint om det är några större bitar. Skär av toppen på paprikorna och ta bort kärnhuset.

3. Sprid ut lite av oljan i botten av en gratängfor­m. Ställ tomater och paprikor i formen. Stick ner potatiskly­ftorna lite där de får plats. Salta lätt.

4. Hetta upp nästan all olja i en panna och fräs lök och vitlök tills den mjuknar. Rör ner pinjenötte­r, paprikapul­ver och oregano och låt fräsa med i en minut.

5. Rör ner tomatpuré och riset. Låt fräsa med i två minuter.

6. Häll ner krossade tomater och vatten. Låt puttra på i 5 minuter. Krydda sedan med mynta, persilja, basilika, salt och peppar.

7. Fördela fyllningen i grönsakern­a. Fyll inte hela vägen upp eftersom riset kommer att expandera under tillagning­en. Lägg på ”locken”.

8. Pensla grönsakern­a med resterande olivolja. Täck sedan formen med aluminiumf­olie.

9. Gratinera grönsakern­a i 30 minuter. Ta bort folien och gratinera i ytterligar­e 30 minuter så att de får ordentligt med färg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden