Vego

EGEN TEMPEH – GRUNDRECEP­T

-

ca 800 g Skala bönorna

Efter att bönorna har legat i blöt kan du skölja dem och lägga dem i en stor skål med vatten. Massera nu bönorna kraftigt med händerna och du kommer att se skalen lossna. Du kan även mixa de blötlagda bönorna snabbt i en matberedar­e och sedan hälla ner dem i vattnet. Rör runt och skalen kommer att flyta upp till ytan. Oavsett teknik kan du nu lyfta bort skalen med hjälp av en hålslev eller för hand.

Måste jag skala bönorna?

Ja och nej. En del baljväxter, som t ex sojabönor, har lite hårdare skal och då mögelspore­rna måste tränga in för att kunna förvandla dem till en tempehkaka kan det hjälpa att skala dem. Med det sagt brukar jag aldrig skala mina sojabönor och det blir ändå strålande bra. En annan poäng är att skalet ger en lite annorlunda textur på kakan med mer tuggmotstå­nd. Vissa gillar det, andra inte.

Mögelspore­r

Enklast är att beställa mögelspore­r till tempeh på nätet. När du väl har fått hem dina sporer förvaras de bäst i frysen, där håller de längst. Sporer kan du bland annat köpa på humle.se och njordstorp.se.

Fermenteri­ng

För att möglet ska växa till sig måste det hålla 28–32 grader i 24–36 timmar. Enklast är att skaffa en torkugn, speciellt om du vill göra tempeh ofta. En vanlig ugn kan fungera, men det är betydligt osäkrare. Tänk bara på att öppna luckan lite då och då om du använder en vanlig ugn. Detta för att släppa ut fukt.

Hur vet jag att jag har lyckats med min tempeh?

Hela påsen ska fyllas av ett vitt mögel, då är den klar.

Varför misslyckas jag?

Ett vanligt problem är att bönorna är för blöta när du blandar dem med mögelspore­rna, då kan möglet nämligen inte växa till sig. Av samma anledning får baljväxter­na inte heller vara för varma.

Svarta fläckar på tempehn?

Ibland uppstår det svarta fläckar på tempehn. Det är när det kommer in för mycket syre i påsen och det är inte farligt. Det påverkar inte heller smaken, men däremot blir hållbarhet­en något kortare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden