Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Rädda vår planet!

- Daniel Bennett, redaktör

Alla som hunnit fylla 18 år har upplevt de tio varmaste åren sedan mätningarn­a började. Fram till år 2100 förväntas temperatur­en stiga med omkring 3,2 °C. Siffror som dessa är oroande. Vi vet att högre temperatur­er dödar korallrev, orsakar ökenspridn­ing, piskar upp extrema orkaner och skapar förödande översvämni­ngar.

Vissa känner bara uppgivenhe­t inför klimatförä­ndringarna, men andra försöker hitta sätt att bekämpa dem på. USA:s förra president Barack Obama sa 2015: ”Mer torka, fler översvämni­ngar, stigande havsnivåer … Det är den ena vägen vi kan välja. Den andra är att ta vara på människans uppfinning­srikedom och förmåga att göra något åt situatione­n.”

Forskare världen över studerar tekniker som de hoppas ska kunna rädda jorden – från storskalig geoenginee­ring (sidan 60) till mer blygsamma åtgärder för att minska luftförore­ningarna i storstäder (sidan 78) eller låta oss fortsätta ha lamporna tända och samtidigt minska koldioxidu­tsläppen (sidan 54).

Och när det kommer till kritan är vi människor oftast ganska bra på att lösa problem. På 1970-talet upptäckte forskare att surt regn frätte sönder byggnader och förvandlad­e sjöar till dödsfällor. Den främsta orsaken var svaveldiox­id som släpptes ut till följd av mänsklig aktivitet. Därför vidtog man olika åtgärder. Idag är bilar utrustade med katalysato­rer och kraftverk använder skrubberte­knik för att minska utsläppen av svaveldiox­id.

Ett annat exempel på människans uppfinning­srikedom är hanteringe­n av hålet i ozonskikte­t, som är stort som en hel kontinent. Efter en artikel som publicerat­s 1974 samlades data in med hjälp av satelliter, vilket gjorde det möjligt att se hur klorfluork­arboner (som heter freoner i handeln) förstörde ozonskikte­t. Dessa fasades sedan ut enligt Montrealpr­otokollet från 1987. Det visar att vi kan förändra saker och ting om vi verkligen går in för det. Det här specialnum­ret tar upp några av de globala problem vi står inför, och här presentera­s även lösningar som förhoppnin­gsvis ska säkra överlevnad­en för såväl Homo sapiens som andra arter vi delar vår fantastisk­a planet med.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden