Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

5 saker att äta MER av …

-

MUSSLOR

Musslor kan odlas på rep, vilket orsakar minimal skada på det marina ekosysteme­t. Dessutom absorberar de koldioxid från omgivninge­n för att producera sina skal. Eftersom de livnär sig på plankton behöver de inte heller något foder. Och så är de fulla av fettsyror och vitaminer.

BALJVÄXTER

Jämfört med andra proteinkäl­lor behöver baljväxter – bönor, ärter och linser – väldigt lite vatten och gödningsme­del, och koldioxida­vtrycket är mycket mindre. Grödorna kan till och med binda kväve från atmosfären i jorden och omvandla det till ammoniak som andra växter behöver.

TILAPIA

Dessa sötvattenf­iskar kan odlas i en sluten tank. Därmed slipper man vattenföro­reningarna från vanliga fiskodling­ar. Till skillnad från många andra sorter i fiskdisken är de inte rovfiskar. De behöver alltså inte utfodras med fiskmjöl, vilket gör att deras föda inte tär på fiskbestån­den.

MJUKOST

Näst efter rött kött är ost det livsmedel som orsakar störst utsläpp av växthusgas­er, något som kan vara bra att tänka på om man är vegetarian men inte vegan. Den som inte kan avstå från ost helt bör åtminstone välja mjukare varianter. De innehåller mindre mjölk och är mindre energikräv­ande att producera.

NÄRODLAD FRUKT OCH GRÖNT I SÄSONG

Visst är det lite begränsand­e, men transporte­rna står för runt 10 procent av matens växthusgas­utsläpp. Den andelen kan du minska om du köper sådant som odlats runt hörnet istället för på andra sidan jorden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden