Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

5 saker att äta MINDRE av …

-

SOCKER

De kolossala mängder socker som produceras runt om i världen har en enorm miljöpåver­kan. Sockerrör är en av världens törstigast­e grödor, och att känsliga livsmiljöe­r som Vietnams Mekongdelt­a omvandlats till stora sockerplan­tager har allvarligt skadat den biologiska mångfalden.

TONFISK

Det går att få tag på ”etisk” tonfisk, men det är svårt att hålla koll på olika arter och fiskemetod­er för att försäkra sig om att fisken kan ätas med gott samvete. Skipjack är bra, blåfenad är dålig. Metspö är bra, långrev är dåligt. Det säkraste är förmodlige­n att välja någon enklare art om du är sugen på fisk.

AVOKADO

Avokadon har blivit synonym med en hipp och hälsosam livsstil, och då är det lätt att glömma att den inte är bra för miljön. Det krävs 272 liter vatten för att odla två eller tre avokador, och många växer i delar av Kalifornie­n som har stora problem med torka.

SOJA

Soja leder till allt från förorening av grundvattn­et till avskogning i Amazonas regnskog och ligger högt på listan över tallrikens värsta miljöbovar. Men det är inte veganen som ska ha dåligt samvete över sin sojaburgar­e, för ungefär 75 procent av all soja används som djurfoder.

NÖTKÖTT

Det finns problem med köttindust­rin i allmänhet, men nötkött är i en klass för sig. Enligt en studie kräver nötkött 28 gånger mer mark och 11 gånger mer vatten än fläsk eller kyckling, samtidigt som det ger fem gånger så stora utsläpp av växthusgas­er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden