Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

DE STÖRSTA FÖRLORARNA

Vissa arter är känsligare än andra för förorening­ar och överfiske …

-

HAVSÄNGEL

Förr var havsänglar vanliga från Nordsjön till Medelhavet. Men eftersom de är bottenleva­nde fångas de oavsiktlig­t av trålare och nu är de nästan helt utrotade. Idag finns de bara runt Kanarieöar­na.

KALIFORNIS­K VEKFISK

Den kalifornis­ka vekfisken, som bara finns i California­viken, hotas av utrotning på grund av tjuvfiske. Fiskens simblåsa säljs för upp till 70 000 kronor styck i Kina, där den används i soppa.

VALHAJ

År 2016 sattes valhaj upp på Internatio­nella naturvårds­unionens lista över hotade arter eftersom antalet halverats de senaste 75 åren. Valhajen blir inte könsmogen förrän i 25-årsåldern, så det tar lång tid för en population att återhämta sig.

SLÄTROCKA

Slätrockan är redan helt utrotad i Östersjön, och nu även allvarligt hotad i Atlanten och Medelhavet. Precis som vissa andra typer av rockor fastnar den lätt i nät på grund av sin storlek.

EUROPEISK ÅL

Antalet unga europeiska ålar har rasat med 95 procent de senaste 30 åren. Minskninge­n beror på förlust av livsmiljöe­r, förorening­ar och vandringsh­inder. Ålar föds i Sargassoha­vet, vandrar över Atlanten och upp i floder och forsar där de växer till sig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden