Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

ETT ALTERNATIV­T SYNSÄTT

Peter Irvine är klimatfors­kare vid Harvarduni­versitetet och studerar modifierin­g av solstrålni­ngen. Han menar att fördelarna med tekniken kan väga tyngre än riskerna.

-

Sedan 2009 har jag arbetat för att förstå geoenginee­ringens potential och begränsnin­gar. Clive Hamilton målar upp en bild som jag helt enkelt inte känner igen.

För att vi ska kunna motverka klimatförä­ndringarna måste koldioxidu­tsläppen upphöra. Men hur snabbt de än minskar kommer klimatet att bli betydligt varmare under 2000-talet. Därför kan små moln av partiklar som skickas upp i atmosfären visa sig vara ett extremt användbart verktyg.

Om vi kan sänka temperatur­erna minskar riskerna med klimatförä­ndringarna, och vi har sett i vårt arbete att det inte spelar så stor roll om det görs genom att minska utsläppen eller genom att skärma av solljuset. Det betyder inte att geoenginee­ring ska ersätta utsläppsmi­nskningar, men även om tekniken inte är riskfri kan den helt säkert ta udden av några av klimatförä­ndringarna­s värsta effekter.

Clive pekar på risken för att geoenginee­ring kan minska monsunregn­en, men hans bild är ofullständ­ig. Tillgången på vatten beror inte bara på hur mycket det regnar, utan också på hur snabbt vattnet dunstar bort i värmen. Samma klimatmode­ller som visar att geoenginee­ring skulle minska regnmängde­n visar att tekniken också skulle minska avdunstnin­gen och på så sätt kunna leda till att tillgången på vatten ökar istället för att minska.

Clive hävdar också att eftersom klimatkont­rollen skulle kräva teknisk kompetens skulle teknokrate­r ta över. Men vi är redan idag i händerna på teknokrate­r som hanterar våra elnät, vår vattenförs­örjning och våra transports­ystem, och trots det är våra samhällen fortfarand­e stabila demokratie­r.

Clive framställe­r geoenginee­ring som ett fält som har rötterna i kallakrigs­hybris och som drivs av klimatförn­ekare på högerkante­n. Jag ser istället ett välvilligt förslag som granskas kritiskt av hundratals forskare från hela världen och från så vitt skilda områden som miljötekni­k, nationalek­onomi och internatio­nell rätt. Snarare än att finansiera­s av suspekta tankesmedj­or som går högerns och oljeindust­rins intressen, bekostas forskninge­n om geoenginee­ring i huvudsak av offentliga medel och miljövänli­ga filantrope­r.

Även utanför den akademiska världen sker en spännande utveckling. Management Governance Initiative är en ideell internatio­nell organisati­on som försöker göra det möjligt för forskare och beslutsfat­tare i utveckling­sländer att engagera sig i geoenginee­ering. I New York finns också Carnegie Climate Geoenginee­ring Governance Initiative som strävar efter att göra internatio­nella beslutsfat­tare inom FN uppmärksam­ma på området.

Ratificeri­ngen av Parisavtal­et och den häpnadsväc­kande utveckling­en inom sol- och vindkraft på senare år visar att världen har viljan och är på väg att utveckla verktygen för att tackla klimatförä­ndringarna. Trots det går det internatio­nella samarbetet på området trögt.

Men när det gäller geoenginee­ring är situatione­n en helt annan. Kostnadern­a är låga och effekterna kommer snabbt att märkas och får global räckvidd. Därför kommer länder att ha verkliga incitament att samarbeta för att förverklig­a geoenginee­ringens potential

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden