Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

FRÅGOR & SVAR

-

Vad är det som driver dig?

Trots de senaste decenniern­as forskning vet vi fortfarand­e inte riktigt vilken roll molnen spelar i klimatförä­ndringarna. Nu har vi den beräknings­kapacitet som krävs och har planerat flera försök som ger oss hopp om att verkligen komma någonvart.

Har det funnits några tunga stunder då du känt för att ge upp?

Att forska känns ibland som att leva i en berg-och-dalbana. Ibland går det månader utan minsta framsteg, vilket kan vara enormt frustreran­de. Men då känns det å andra sidan desto mer fantastisk­t när man till sist får ett genombrott.

Vad säger du till dem som inte tror att ditt projekt kan lyckas?

Vi vet inte om metoden att göra molnen ljusare med hjälp av havsvatten kommer att fungera. Men det här projektet gör att vi kan experiment­era och samla data som hjälper oss att förstå samspelet mellan moln och aerosoler i allmänhet.

Hur tror du att situatione­n är för vår planet om 30 år?

Jag skulle vilja se en verkligt samordnad ansträngni­ng för att överge fossila bränslen för koldioxids­nåla alternativ som är ekonomiskt konkurrens­kraftiga. Och jag skulle också vilja se fler hybridbila­r på gatorna, eller helst elbilar.

Hur ser ditt forsknings­fält ut år 2050?

Det här är en spännande tid att jobba med klimatmode­ller. Tidigare gjorde vi mest kortsiktig­a modeller för enskilda regioner. I framtiden kommer vi att kunna ha en modell för hela jorden med en upplösning [avståndet mellan datapunkte­rna i modellen] på kilometern­ivå. Den kommer att spänna över långa perioder och göra att vi kan förutsäga klimatet med mycket större träffsäker­het.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden