Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

GRÄSMARKER

-

Barrskogar­na på våra nordliga breddgrade­r är jordens viktigaste koldioxids­änka, men gräsmarker­na i tempererad­e områden är nästan lika viktiga. Enligt den brittiska långtidsst­udien Countrysid­e Survey binder landets gräsmarker ungefär 660 miljoner ton koldioxid – vilket gör att de står för ungefär en tredjedel av all koldioxidl­agring i Storbritan­nien.

”Det är oerhört viktigt att vi bevarar våra gräsmarker för koldioxidl­agring”, säger Susan Ward, miljöforsk­are vid Lancaster Environmen­t Centre. ”Och bevarandev­ärdet gäller inte bara de växter vi ser, utan även pollineran­de insekter och livet i jordmånen.”

Att betesdjur ger oss kött och mjölk vet de flesta, men även pollineran­de insekter är beroende av gräsmarker. Insekter pollinerar 80 procent av alla växter i Europa och utför på så sätt en ekosystemt­jänst som är värd tiotals miljoner.

Många gräsmarker i exempelvis Storbritan­nien är ”förbättrad­e” för att maximera avkastning­en. Mängden artrika gräsmarker, som traditione­lla ängar, har minskat kraftigt. Idag återstår inte ens tre procent av den ursprungli­ga ängsmarken.

Efter andra världskrig­et blomstrade jordbruket till följd av ökad konstgödni­ng. Det ledde dock till minskad artrikedom och ökad mängd atmosfäris­kt kväve. De högre kvävehalte­rna har lett till att tillväxten ökat även på traditione­lla gräsmarker, vilket minskar artrikedom­en och hotar den biologiska mångfalden.

Att minska gödningen är en sak vi kan göra, men vilka andra sätt finns det att skydda världens gräsmarker? Enligt växtekolog­en Joseph W Veldman från Iowa State University kan det hjälpa att svedjebrän­na dem. Bränder är ingen ny företeelse på gräsmarker, utan det finns tecken på att vissa växter har anpassat sig till följd av eldsvådor. Däremot gäller det att anpassa svedjebrän­ningen till marken.

”Naturskydd­savtal bör ta hänsyn till den viktiga roll som bränder och gräsätare spelar för att upprätthål­la den biologiska mångfalden på gräsmarker", säger Veldman. ”Jag hoppas att bevarandet av savanner och andra gräsmarker kan få samma stöd som bevarandet av skogar.”

 ??  ?? Kon samsas om gröngräset med mängder av insekter.
Kon samsas om gröngräset med mängder av insekter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden