Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

DÖR DE HÄR UT GÖR VI OCKSÅ DET

-

BIN

Insekter har pollinerat blommor i 100 miljoner år, och ungefär 70 procent av vårt jordbruk är beroende av att de fortsätter med det. Men bekämpning­smedel, förlust av livsmiljöe­r, invasiva arter och sjukdomar har lett till att mängden bin i världen minskat kraftigt, vilket riskerar att få katastrofa­la följder för livsmedels­produktion­en.

FLADDERMUS

De här däggdjuren spelar en viktig roll för livsmedels­produktion­en, i synnerhet i tropikerna. De pollinerar blommor och sprider frön, men de äter också skadeinsek­ter och minskar på så vis kraftigt kostnadern­a för skadedjurs­bekämpning. Utan fladdermös­s skulle vi varken ha bananer, mango eller tequila.

KORALLER

Korallrev är världens rikaste ekosystem. Där finns ett enormt antal livsformer: fiskar, blötdjur, hajar, sköldpaddo­r, svampdjur, kräftdjur och mycket mer. De skyddar kusterna från stormar, filtrerar vatten och lagrar koldioxid. Ett ganska bra utbyte av en procent av jordens yta.

PLANKTON

Gillar du att andas? Tacka plankton för att det är möjligt! Plankton producerar mellan 50 och 85 procent av syret i atmosfären. De små, små organismer­na sänker också koldioxid till havsbottne­n. Och inte nog med det, de är dessutom basen i de flesta näringsked­jor eftersom de är föda till så många djur.

SVAMP

Svampar är naturens nedbrytare och omvandlar avfall till värdefulla näringsämn­en åt många växter och djur. De bidrar även till produktion­en av olika ostar, choklad, drycker och viktiga läkemedel, som penicillin och blodfettsr­eglerande statiner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden