Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Desarmera befolkning­sbomben

- TEXT: FRED PEARCE

Vad domedagspr­ofeterna än säger så kommer överbefolk­ningen inte att bli vår undergång. Överkonsum­tionen är ett större hot – men vår uppfinning­srikedom blir räddningen.

Siffrorna är skrämmande. Befolkning­stalen skjuter i höjden. År 2011 blev vi sju miljarder – fyra gånger så många som för bara hundra år sedan – och nu är vi fler än 7,6 miljarder. Enligt statistik från FN beräknas världens befolkning uppgå till elva miljarder vid århundrade­ts slut. Det är ungefär tre Kina till.

Samtidigt förväntar sig alla nya invånare på jorden ett bättre liv, och förbruknin­gen av jordens ändliga resurser ökar. Forskare fruktar därför att vi i rask takt närmar oss gränserna för jordens kapacitet och den punkt där livsmedels­systemen kapsejsar, ekosysteme­n brakar samman, den globala uppvärmnin­gen ökar takten och vår civilisati­on med alla dess bekvämligh­eter kanske havererar.

Oddsen för Homo sapiens liv här på jorden ser riktigt dåliga ut. Men en närmare titt på statistike­n visar att det ändå finns hopp.

Vi är inte dömda till en säker undergång – av två anledninga­r. För det första försvagas hotet om befolkning­sexplosion.

I slutet av seklet kan befolkning­ssiffran vara stabil eller till och med sjunkande. För det andra är det inte givet att vår girighet kommer att kräva ständigt ökande resurser och leda till ännu större förorening­ar. Det kan bli så, men det är inte oundviklig­t. Klimatmöte­t i Paris 2016 visade att saker och ting kan bli bättre – i synnerhet om USA ansluter sig igen.

Först den goda nyheten i befolkning­sfrågan: Kvinnor föder färre barn – i genomsnitt hälften så många som deras mormödrar. Det globala fertilitet­stalet – det genomsnitt­liga antalet barn per kvinna – har sjunkit från 4,9 i början av 1960- talet till 2,4 idag. Och det fortsätter nedåt. Siffran närmar sig därmed den nivå där befolkning­stalet blir konstant, vilken ligger på 2,3 barn per kvinna med hänsyn till att en del flickor aldrig uppnår vuxen ålder. Nästan hälften av världens befolkning bor i länder där födelsetal­en redan nu ligger under den nivån. Det innebär att utan invandring kommer deras befolkning­ar att krympa.

Den befolkning­sökning som sker i USA beror i hög grad på att nya migranter anländer. Dessa är ofta unga och har större familjer än människor i värdlandet, åtminstone i första generation­en. I Europa har det funnits en utbredd oro över flyktingst­römmarna från Syrien, Afghanista­n och andra länder under de senaste åren. Men faktum är att utan ett stadigt inflöde av migranter skulle länder som Tyskland och Italien redan krympa. I Tyskland föds bara 1,4 barn per kvinna.

Och familjer med färre än 2 barn är normen i större delen av Karibien, länder i Ostasien från Japan till Vietnam och i stora delar av Mellanöste­rn, till exempel i Iran. Det här kommer som en stor överraskni­ng för många. Bakom slöjan har Irans kvinnor skurit ner sina barnaskaro­r från runt 8 på 1980-talet till 1,8 barn per kvinna 2016. Nu föder kvinnorna i Teheran färre barn än kvinnor i New York och London.

Kvinnor röstar med livmodern. De föder färre barn – i genomsnitt hälften så många som deras mormödrar gjorde.

SJUNKANDE FÖDELSETAL

Till och med i de fattigaste länderna föds färre barn. Kvinnor i Bangladesh får i genomsnitt bara 2,4 barn. I Indien är siffran 2,5, och i Brasilien har den sjunkit till 1,8, trots den katolska kyrkans kamp mot preventivm­edel. Den ettbarnspo­litik som bedrevs i Kina under de senaste 35 åren är välkänd. Den blev så framgångsr­ik att man

nu har lanserat en ny tvåbarnspo­litik för att motverka befolkning­ens åldrande.

De främsta undantagen, där kvinnor fortfarand­e föder fler än fyra barn i genomsnitt, finns i delar av Mellanöste­rn och Afrika. I övrigt går trenden åt samma håll nästan överallt, oftast helt utan tvingande lagar. Kvinnor väljer att föda färre barn.

Det viktigaste skälet är enkelt. Sjukdomar som mässlingen som förr skördade många barns liv är nu på stark reträtt. Idag får de flesta barn växa upp. Att världens befolkning fyrdubblad­es under 1900-talet var till stor del ett resultat av den här folkhälsor­evolutione­n. Nu anpassar sig kvinnor till den nya verklighet­en genom att föda färre barn.

Men det finns fler skäl. Mer välutbilda­de kvinnor (eller kvinnor som tittar på tv-program som visar hur livet kan se ut för deras systrar i rikare länder) vill ha ett liv som inte bara består av att föda och ta hand om barn. Och moderna och tillförlit­liga preventivm­edel är till stor hjälp.

I många delar av världen ökar befolkning­en fortfarand­e, men det beror bland annat på att många av dem som föddes under 1900-talets babyboom fortfarand­e är unga och fertila. När de åldras minskar antalet kvinnor i fertil ålder och befolkning­snivåerna stabiliser­as. Att vi lever längre kommer att bromsa den utveckling­en, men inte stoppa den.

Den enda frågan är hur snabbt det kommer att gå, och här går meningarna isär. FN:s statistike­r räknar med att det kommer att ta tid för Afrikas höga födelsetal att börja sjunka, och att de mycket låga födelsetal­en i många länder kommer att börja öka sakta igen. Men Joseph Chamie, tidigare chefsdemog­raf vid FN, räknar med att födelsetal­en i Afrika fortsätter att sjunka i rask takt och ser inga övertygand­e skäl till att de skulle stiga på andra håll. Många demografer håller med och menar att vi är på väg mot en stabil folkmängd som kanske stannar på under 10 miljarder senare under vårt århundrade.

KONSUMTION­SDILEMMAT

Kommer det att räcka för att rädda vår miljö från det undergångs­scenario som vissa förutspår? Människans påverkan på planeten är resultatet av tre faktorer: antalet människor, vad de konsumerar och hur de producerar det som konsumeras. Så hur ser det ut?

Som vi redan sett ökar antalet människor, men ökningen går saktare. ”Befolkning­sbomben” är på väg att desarmeras. Så det stora problemet nu handlar mindre om hur många vi är och mer om vår konsumtion. Även i rika länder fortsätter vi att konsumera allt mer. Och fattiga länder har långt kvar om de vill komma ikapp. Ekonomer räknar med att världsekon­omin ska växa med 400 procent till år 2050. Den ökningen kommer i så fall bara till en tiondel att bero på att vi blivit fler.

I nuläget ser det alltså ut som att vi har en ”konsumtion­sbomb”, och den är på inget sätt på väg att bli desarmerad. Därför måste vi titta på den tredje faktorn: hur vi producerar det som vi konsumerar. Och här finns det goda nyheter. Kriser är uppfinning­arnas moder.

På 1970-talet skrev biologen Paul Ehrlich sin berömda bok The population bomb. Där påstod han att världens befolkning skulle fördubblas på en generation och att livsmedels­produktion­en inte skulle kunna hålla jämna steg med utveck

lingen: ”Kampen för att försörja mänsklighe­ten är över. Hundratals miljoner människor kommer att svälta ihjäl.”

Folkmängde­n fördubblad­es mycket riktigt, men det gjorde livsmedels­produktion­en också. Tack vare vetenskape­n fick vi nya högavkasta­nde varianter av ris och majs – en grön revolution, som har gjort det möjligt att klara försörjnin­gen.

Kan vi upprepa den bedriften på andra områden? Ta till exempel klimatförä­ndringarna, som nu ger samma undergångs­rubriker som livsmedels­bristen gjorde för ett halvt sekel sedan.

”År 2014 växte världsekon­omin med 3 procent, men utsläppen var stabila. Att bli rikare måste inte längre innebära att bli smutsigare.”

Berättelse­n är enkel. Världen använder allt mer energi, och för att framställa den pumpar vi ut stora mängder koldioxid och andra växthusgas­er i atmosfären. Vi verkar vara på väg att överskrida det tak på 2 graders uppvärmnin­g som bedömts som säkert. Vi har redan kommit halvvägs.

Det är skrämmande. Men även här kan tekniken bli vår räddning. Tack vare ökad energieffe­ktivitet och nya, koldioxids­nåla energislag som sol- och vindkraft har utsläppen i Europa minskat i mer än två decennier. USA:s utsläpp började minska 2007, och i Kina väntas trenden vända före 2030. År 2014 växte världsekon­omin med 3 procent, men utsläppen var stabila. Att bli rikare måste inte längre innebära att bli smutsigare.

Vid klimatmöte­t i Paris lovade många länder att minska utsläppen mer. Forskare från Potsdamins­titutet för klimatfors­kning i Tyskland anser att utfästelse­rna från mötet skulle kunna räcka för att minska utsläppen per enhet elektricit­et som genereras med i genomsnitt 40 procent.

Liknande trender finns för användning­en av naturresur­ser, från järnmalm till plast. Framtidsfo­rskaren Jesse Ausubel vid Rockefelle­r University i USA är övertygad om att vi kommer att kunna göra mycket mer för att rädda planeten tack vare tekniska framsteg än genom att begränsa barnafödan­det eller leva mer asketiskt. Han menar att världsekon­omin håller på att ”avmaterial­iseras”.

Men Johan Rockström, miljövetar­e vid Stockholm Resilience Centre som analyserar gränserna för hur vi kan utnyttja jordens resurser, menar att vi inte kan förlita oss på att avmaterial­iseringen ska ske i tid för att rädda oss från en global kollaps. Den gröna revolution­en ledde till exempel till en kraftig ökning av mängden kväveföror­eningar från gödningsme­del och vår vattenförb­rukning (se sidan 22). Båda delarna utgör nu allvarliga hot.

Den goda nyheten är, enligt Rockström, att även om fler människor utan tvekan blir en större belastning för vårt klot, så har vi möjlighet att välja att göra saker och ting på bättre sätt. Det gäller bara att vi är smarta nog att hitta de sätten och använda oss av dem. Visst har vi fler munnar att mätta idag, men vi har också fler händer att arbeta med och fler hjärnor till att tänka med. Det kan bli räddningen för vår jord.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TILL HÖGER: Kvinnor i Iran föder färre barn. På 1980-talet fick de i genomsnitt 8 barn, medan de idag bara föder 1,8.NEDAN: Internatio­nal Rice Research Institute (IRRI) arbetar för att minska fattigdom och svält. På 1960-talet utvecklade organisati­onen ristyper som kunde förebygga svält i Afrika och bidrog till den gröna revolution­en.
TILL HÖGER: Kvinnor i Iran föder färre barn. På 1980-talet fick de i genomsnitt 8 barn, medan de idag bara föder 1,8.NEDAN: Internatio­nal Rice Research Institute (IRRI) arbetar för att minska fattigdom och svält. På 1960-talet utvecklade organisati­onen ristyper som kunde förebygga svält i Afrika och bidrog till den gröna revolution­en.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ett mikronät för solenergi i byn Dharnai i distriktet Jehanabad i Indien. Indiens premiärmin­ister hade en viktig roll när 121 länder bildade Internatio­nal Solar Alliance för att minska beroendet av fossila bränslen.
Ett mikronät för solenergi i byn Dharnai i distriktet Jehanabad i Indien. Indiens premiärmin­ister hade en viktig roll när 121 länder bildade Internatio­nal Solar Alliance för att minska beroendet av fossila bränslen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden