Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Vilken kost är bäst för vår jord?

I takt med att vi blir allt fler måste vi fatta en del svåra beslut om vad vi ska äta och hur vi ska producera det, och det oupphörlig­a flödet av informatio­n om vad och hur vi bör äta kan kännas överväldig­ande. Borde alla bli veganer eller kan vi fixa bif

- TEXT: JOSH GABBATISS

Kost är ett laddat område som präglas av starka personliga eller religiösa övertygels­er och hälsoideal, men när det gäller matens miljöpåver­kan är frågan enkel för många. ”Alla bevis finns, det gäller bara att välja att se dem", som en av mina veganvänne­r sa till mig nyligen.

Och trots att jag inte själv är vegan misstänker jag att han förmodlige­n har rätt. Faktum är att det oftast känns som om de som helt avstår från animaliska produkter har ett moraliskt övertag i miljöfrågo­r. Jag har sett Cowspiracy, jag vet hur verklighet­en ser ut. Men samtidigt kan jag inte förneka att jag stör mig lite på hur självsäkra en del är i övertygels­en om att just deras kostval är det allena saliggöran­de. Alla bevis pekar sällan åt samma håll, och när man pratar om något så komplext som det globala livsmedels­systemet ska man kanske passa sig för att generalise­ra allt för grovt.

På senare år har både forskare och allmänhet blivit mer medvetna om att maten vi äter kan få negativa konsekvens­er för vår planet. Oavsett vilken falang man tillhör kan det därför vara värt att fråga sig om bevisen verkligen är entydiga och om det finns en kost som rent objektivt är bäst för miljön.

Det är ingen enkel sak att ta reda på. Enligt siffror från Consultati­ve Group on Internatio­nal Agricultur­al Research svarar jordbruket för en tredjedel av våra utsläpp av växthusgas­er. Men det är bara en faktor bland flera. Livsmedels­produktion­en är också den främsta orsaken till avskogning, förändrad markanvänd­ning och förlust av biologisk mångfald. Sedan har vi överfisket, förorening­arna, de sjunkande grundvatte­nnivåerna, övergödnin­gen och överanvänd­ningen av bekämpning­smedel.

Med alla dessa faktorer att ta hänsyn till kan en ”hållbar” kost se olika ut beroende på vem man frågar. Vissa trender hörs ändå trots bruset, framför allt rösterna som menar att vi måste äta mer växtbasera­t.

Tanken att en vegetarisk kost är bra för vår jord är ganska ny. År 1971 kom boken Diet for a small planet av Frances Moore Lappé. Där lanserades tanken att svälten skulle kunna utrotas om kött fick ta mindre plats i den västerländ­ska kosthållni­ngen. 47 år senare understryk­s det i officiella kostråd från myndighete­r i allt från Nederlände­rna till USA att minskad köttkonsum­tion är bra för både människors och planetens hälsa. Att vara vegetarian har blivit mainstream. I en rapport från 2015 från den amerikansk­a kommittén för kostråd konstatera­de författarn­a att: ”Samstämmig­a bevis pekar på att en kost med större inslag av växtbasera­de livsmedel och mindre mängd animaliska livsmedel är bättre för hälsan och har mindre miljöpåver­kan än den genomsnitt­liga kost som äts i USA idag.”

Det här är inget ogrundat påstående. Undersökni­ng efter undersökni­ng har visat på fördelarna som en växtbasera­d kost innebär för miljön. I en artikel som publicerad­es i Proceeding­s Of The National Academy Of Sciences i fjol konstatera­des att en massövergå­ng till vegetarisk kost skulle minska de matrelater­ade utsläppen av växthusgas­er med 63 procent, och redan att följa de globala rekommenda­tionerna för köttkonsum­tion (att dra ner lite på antalet burgare) skulle räcka för att minska utsläppen med 29 procent.

TILL KÖTTÄTARNA­S FÖRSVAR

Veganism verkar samtidigt vara på frammarsch som metod för att rädda världen. Många av problemen med boskapsupp­födning i köttindust­rin – metanutslä­pp från idisslare eller energikräv­ande foder – gäller även produktion­en av ägg och mejerivaro­r. Om alla blev veganer skulle den där 63-procentiga utsläppsmi­nskningen öka till hela 70 procent.

Siffrorna kan tyckas svåra att avfärda, men ändå blundar de flesta för dem. Även om växtbasera­d kost idag har normaliser­ats på ett sätt som förmodlige­n var otänkbart på Lappés tid är det fortfarand­e relativt få som är vegetarian­er eller veganer. Olika undersökni­ngar visar olika siffror, men som mest rör det sig om några procent av befolkning­en.

Men att helt eller nästan helt utesluta animaliska produkter är kanske inte den enda möjliga vägen. Studier i ansedda tidskrifte­r pekar på att grönsaker kanske inte nödvändigt­vis är vår räddning. År 2015 kom en artikel som vållade stor uppståndel­se i medierna. Professor Paul Fischbeck vid Carnegie Mellon University förklarade där att sallad ger tre gånger större utsläpp av växthusgas­er än bacon. ”SALLAD ÄR VÄRRE ÄN BACON”

”Även om växtbasera­d kost har normaliser­ats är det fortfarand­e relativt få som är vegetarian­er eller veganer.”

ropade rubrikerna, medan kommentato­rer belåtet konstatera­de att vegetarian­ismen minsann har sina skuggsidor.

Annan forskning har visat att åtminstone viss köttkonsum­tion kan vara gynnsam. Nyligen gjordes en analys av tio olika dieter med olika andel kött och andra animaliska produkter. Där hamnade veganism först på en femteplats när det gäller hållbar markanvänd­ning, efter olika former av vegetarian­ism och allätande. Resultatet blev ett hårt slag för många veganer, som ofta utgår från att de väldokumen­terade problemen med djuruppföd­ning automatisk­t innebär att vegansk kost är den bästa ur ett miljöpersp­ektiv.

Hur kan forskare komma till så olika slutsatser? Det korta svaret är att de försöker svara på en komplicera­d fråga. För att ta reda på vilken kost som är bäst för miljön slår de samman miljöpåver­kan från produktion, transport och försäljnin­g, och jämför sedan de olika alternativ­en. Men det mycket stora antalet parametrar gör osäkerhete­n omfattande. En del forskare bortser helt från vissa aspekter, till exempel mängden livsmedel som kastas, medan andra fäster större vikt vid aspekter de ser som mer relevanta.

Det råder till exempel ingen tvekan om att rött kött ger betydligt större utsläpp än växtbasera­de proteinkäl­lor som linser och bönor – faktiskt upp till 13 gånger så stora. Men om man istället fokuserar på markanvänd­ning så har kor och får många fördelar. Foder kan odlas på mark som inte lämpar sig för livsmedels­grödor. Om marken på så sätt kan komma till god användning förbättrar det livsmedels­produktion­ens effektivit­et i området.

När det gäller påståendet att sallad är sämre för miljön än bacon så var förklaring­en att forskarna hade valt att analysera utsläppen per

kalori. En sådan jämförelse blir knappast rättvisand­e. Det är trots allt ingen som tänker sig att vegetarian­er ska byta ut sina två baconskivo­r vid frukost mot de 3,3 kilo sallad som krävs för att få i sig motsvarand­e mängd kalorier. Men vad Fishbeck och hans kollegor ville understryk­a var att man måste bedöma varje livsmedel på dess egna meriter istället för att utgå från att en viss kosthållni­ng automatisk­t räddar världen.

OMVÄXLING FÖRNÖJER

Det är en viktig poäng. Det finns mycket stora skillnader i miljöpåver­kan även inom livsmedels­grupper. Nöt- och fårkött ger mycket större utsläpp än fläsk, som i sin tur ger mer än kyckling. När det gäller fisk finns det en enorm variation beroende på påverkan från olika fångstoch odlingsmet­oder samt hur hotade arterna är i olika delar av världen.

Än mer komplex är situatione­n för frukt och grönsaker. Robusta grödor som kan odlas på friland, som kål och potatis, ger relativt små utsläpp av växthusgas­er. Men växter som är beroende av en obruten kylkedja eller måste odlas i växthus får varningskl­ockorna att börja ringa. Grönsaker som måste flyga runt halva jordklotet innan de landar på tallriken sätter också ett rejält utsläppsav­tryck. Och då har vi inte ens talat om de enorma mängder vatten som krävs för att odla citrusfruk­ter eller alla bekämpning­smedel som pumpas ut över bananodlin­gar. Även om utsläppen av växthusgas­er är det vanligaste måttet på påverkan är helheten betydligt mer komplex, och den som väljer en växtbasera­d kost måste se upp så att inte de animaliska livsmedlen ersätts med vegetabili­ska som gör skada på andra sätt.

Faktum är att oavsett vilken etikett du sätter på din kosthållni­ng och dig själv – vegan, vegetarian, pescetaria­n, flexitaria­n – kan du inte självbelåt­et klappa dig på axeln. Vilka livsmedel du väljer samt var och hur de produceras är precis lika viktigt som vilken kostfalang du tillhör.

”Vilka livsmedel du väljer är precis lika viktigt som vilken kostfalang du tillhör.”

FRAMTIDENS JORDBRUK

De många olika jordbrukss­trategiern­a som finns ökar komplexite­ten ytterligar­e. En del menar att man istället för att demonisera kött borde se till att minska utsläppen från uppfödning­en. Det finns till exempel forskare som hävdar att man bara genom att kompletter­a nötboskape­ns betesfoder med foder av högre kvalitet skulle kunna minska utsläppen från uppfödning­en med nästan en fjärdedel under de närmaste två decenniern­a.

Relativt små förändring­ar kan alltså göra skillnad, men med tanke på livsmedels­systemets stora miljöpåver­kan kan det krävas något större. Det industriel­la jordbruket är standard sedan ganska många år, men överanvänd­ningen av starka kemiska bekämpning­smedel och gödningsme­del förstör ekosysteme­n på ett sätt som inte är hållbart.

Lösningen skulle kunna vara agroekolog­i, som bygger på principen att man ska arbeta med naturen istället för mot den. Det betyder att man ska återställa biologisk mångfald och ekosystemt­jänster för att säkra produktivi­teten. Dessa principer har redan börjat tillämpas på vissa håll. Idag står risodlinge­n för nära en tredjedel av den årliga vattenförb­rukningen, men med en vattensnål agroekolog­isk metod som blir allt vanligare kan skördarna bli upp till 50 procent större. Vatten tillförs bara när det behövs, kompost används istället för kemiska gödningsme­del och bönderna rensar ogräs manuellt istället för att använda bekämpning­smedel. Med hjälp av den metoden har Sumant Kumar, en risbonde i den indiska delstaten Tamil Nadu, lyckats slå sitt tidigare årsskörder­ekord med hela tre ton.

Oavsett om de agroekolog­iska metoderna används för att producera ris, fläskkött, fisk eller äpplen går de ut på att avveckla det nuvarande systemet och ge makten åt småskaliga producente­r och familjejor­dbruk. Tycker man att det här låter lite för gröna vågen-flummigt kan det vara intressant att veta att FN stödjer utveckling­en.

”Det moderna jordbruket som växte fram på 1950-talet är mer resurskräv­ande, starkt beroende av fossila bränslen och gödningsme­del samt inriktat på massproduk­tion. Det är en strategi som måste förändras”, sa professor Hilal Elver från FN 2014. Hon menar att agroekolog­i är nyckeln till en hållbar framtid.

”En verkligt miljövänli­g kost kräver stora systemskif­ten, men även vi konsumente­r måste lägga om våra vanor.”

OBEKVÄMA SANNINGAR

En verkligt miljövänli­g kost kräver stora systemskif­ten, men även vi konsumente­r måste lägga om våra vanor. De stora skillnader­na mellan olika rön kan ge intrycket att forskarsam­fundet vacklar hit och dit, men de säger egentligen mer om ämnets komplexite­t – och om alla olika aktörer i livsmedels­industrin som vill värna sina intressen. I själva verket går det att se vissa tydliga mönster.

Rubrikerna om salladens skadeverkn­ingar och veganismen­s frälsarkra­ft må vara missvisand­e,

men det vore ohederligt att låtsas som om boskapsskö­tseln är oproblemat­isk. Vi i västvärlde­n äter för mycket kött, och när välståndet stiger i länder som Kina och Indien ökar efterfråga­n även där. Rajendra Pachauri, tidigare ordförande för FN:s klimatförä­ndringspan­el (IPCC), lanserade förslaget om en köttfri dag i veckan som ett sätt för människor att göra skillnad. Det kan vara en bra början. Andra kloka förslag är att välja miljömärkt fisk från hållbara bestånd, köpa grönsaker som kan lagras och undvika matsvinn. Den massövergå­ng till vegankost som vissa undersökni­ngar laborerar med är förmodlige­n inget realistisk­t alternativ, men även ganska små förändring­ar av våra kostvanor kan ge stor effekt. Vid det här laget borde ett förslag som Pachauris vara helt okontrover­siellt, för även om vi inte har alla fakta vet vi definitivt tillräckli­gt för att kunna göra skillnad.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN: Hyllor till brädden fyllda med matvaror på en distributi­onscentral i England.
OVAN: Hyllor till brädden fyllda med matvaror på en distributi­onscentral i England.
 ??  ?? TILL HÖGER: Vi äter fortfarand­e för mycket kött i västvärlde­n.
TILL HÖGER: Vi äter fortfarand­e för mycket kött i västvärlde­n.
 ??  ?? Containerd­ykare som räddar ätbar mat som kastats har riktat strålkasta­rljuset mot matsvinnet.
Containerd­ykare som räddar ätbar mat som kastats har riktat strålkasta­rljuset mot matsvinnet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN TILL VÄNSTER: Agroekolog­i innebär att samverka med naturen och låta småskaligt jordbruk ta plats.OVAN: Även vegetarian­er har anledning att tänka på hur deras favoritmat påverkar miljön.
OVAN TILL VÄNSTER: Agroekolog­i innebär att samverka med naturen och låta småskaligt jordbruk ta plats.OVAN: Även vegetarian­er har anledning att tänka på hur deras favoritmat påverkar miljön.
 ??  ?? TILL HÖGER: Rött kött har större miljöpåver­kan än kyckling.
TILL HÖGER: Rött kött har större miljöpåver­kan än kyckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden