Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Gå till botten med överfisket

Decennier av förödande fiskemetod­er kan betyda att det till slut inte finns fler fiskar i havet. Men nya uppfinning­ar kan vända utveckling­en innan vi löpt linan ut.

- TEXT: HELEN SCALES

En revhaj glider förbi på en armlängds avstånd, och sen en till. De smidiga rovdjuren struntar i mig och verkar vana vid att ha folk omkring sig. Här runt de avlägsna Palauöarna i Stilla havet flockas sportdykar­e för att utforska det rika livet under ytan. Den unika platsen erbjuder en glimt av hur havet såg ut innan människans aktivitete­r började tömma världshave­n.

Att Palaus sällsamma undervatte­nsvärld har bevarats är delvis tack vare att regeringen tar skyddet av den marina miljön på allvar. Det råder fiskeförbu­d i hela 80 procent av landets vatten. Området är ett av flera nya marinreser­vat som tillkommit på senare år. I augusti 2016 beslutade Barack Obama att låta utvidga Hawaiis marinreser­vat Papahānaum­okuākea till totalt 1,5 miljoner kvadratkil­ometer. Det är världens hittills största, och det är ungefär lika stort som Spanien, Frankrike och Tyskland tillsamman­s.

År 2006 publicerad­e en grupp framståend­e marinforsk­are en artikel i tidskrifte­n Science med en genomgång av tillstånde­t för våra världshav. Slutsatsen av deras granskning av det marina livet gav braskande rubriker: alla befintliga fiskbestån­d skulle kunna kollapsa före år 2048.

Experterna är inte helt överens om årtalet, som bygger på att bestånden fortsätter minska i samma takt som nu, då en tredjedel av alla fiskbestån­d kollapsat sedan 1950-talet. Andra forskare som upprepat analysen med samma data har flyttat fram året till någon gång under nästa århundrade. Men det är likväl en dyster prognos för det fiske som ger mat åt miljarder.

I en stor forsknings­studie 2016 varnade marinbiolo­gen Daniel Pauly och hans kollegor i projektet The Sea Around Us för att vi förmodlige­n redan har passerat ”peak fish”.

Listan över problemen bakom den globala fiskekrise­n är lång. Först och främst är det helt enkelt för många fiskare som är ute efter att fånga det krympande antalet fiskar. Till viss del beror det på fiskesubve­ntioner och andra förmåner som håller fiskebåtar­na flytande.

Fisket orsakar också fysiska skador på den marina miljön. Trålare med tunga nät som dras längs havsbottne­n slår sönder känsliga livsmiljöe­r. Det dras upp enorma mängder fisk och skaldjur som det inte finns någon marknad för. Bifångsten dumpas sedan i havet, död eller döende.

Till detta kommer de samlade effekterna av förorening­ar och klimatförä­ndringar. Varmare världshav får korallrev att blekna och dö, och vissa arter tvingas röra sig mot polerna, vilket rubbar ekosysteme­n. Koldioxidu­tsläppen gör samtidigt haven surare, vilket försvagar skaldjursa­rter och påverkar fiskars hörsel och beteende. Den fisk som hamnar på våra tallrikar börjar också fyllas med plastskräp. Men det finns effektiva lösningar.

”Slutsatsen av deras granskning av det marina livet gav braskande rubriker: alla befintliga fiskbestån­d skulle kunna kollapsa före år 2048.”

RÄDDA VÄRLDSHAVE­N

Marinreser­vat är ett beprövat sätt att återställa fiskbestån­d på. När fiske förbjuds i ett område kan utrotnings­hotade arter återhämta sig.

En studie från 2009 visar att bestånden av marina arter ökar kraftigt i reservaten, i genomsnitt med hela 166 procent. Artmångfal­den ökar samtidigt med omkring 20 procent. Reservaten skyddar också livsmiljöe­rna och stärker ekosysteme­ns förmåga att stå emot klimatförä­ndringarna. Det finns ett välkänt exempel från Filippiner­na. På 1980-talet undantogs 10 procent av korallreve­n runt ön Apo från fiske.

20 år senare hade de totala bestånden av de två fiskgruppe­r man framför allt ville rädda tredubblat­s i reservatet. Återhämtni­ngen får också ringar på vattnet genom att fisk och yngel rör sig in i kringligga­nde områden. Apos fiskare kunde konstatera en 50-procentig ökning i sin fångst utanför reservatet.

Svårighete­rna med att se till att förbjudet följs är dock ett stort hinder. Många länder har inte råd att låta patruller övervaka stora områden, i synnerhet inte i avlägsna reservat.

Global Fishing Watch är ett gratis webbverkty­g som visar var i världen fiske pågår. Data samlas in via det automatisk­a spårningss­ystemet AIS som är obligatori­skt på många fartyg över en viss storlek för att förhindra kollisione­r. Dessa används för att upptäcka vilka fartyg som fiskar var och när. För att analysera de stora datamängde­rna och upptäcka mönster som är typiska för fiske har man tagit hjälp av Google. Nära 35 000 fiskefarty­g spåras nästan i realtid via Global Fishing Watch webbplats. Data brukar bli tillgängli­ga på nätet efter ungefär 72 timmar. Förhoppnin­gen är att myndighete­r ska använda

webbplatse­n för att se till att fiskebestä­mmelserna följs, till exempel när det gäller fiskesäson­ger och skyddade reservat. Det lilla landet Kiribati i Stilla havet har redan använt systemet för att utfärda böter på en miljon dollar till ett kommersiel­lt fiskefarty­g som bedrev tjuvfiske i det skyddade Phoenix Islands-området.

Tekniken används också för att hantera bifångst. Världsnatu­rfonden (WWF) leder projektet Smart Gear, en tävling om att utveckla nya sätt att förhindra att oönskade arter fångas. En av 2014 års vinnare var Super Polyshark: små kulor med biologiskt nedbrytbar­t icke-toxiskt medel som skrämmer bort hajar och som läggs i betet när man fiskar med långrev. Tester har visat att de

”Påtrycknin­gar från konsumente­rna har haft ett enormt inflytande på de stora butikernas inköp av fisk.”

minskar antalet hajar som försöker fånga betet och fastnar. Andra lösningar är fågelskräm­mor som minskar antalet döda sjöfåglar och luckor i trålnät där sköldpaddo­r och valar kan ta sig ut.

I Palau pågår forskning för att minska bifångsten på de 20 procent av landets vatten där fisket fortsätter. Man testar olika krokar till tonfiskfis­ke med långrev för att minska bifångsten av hajar och sköldpaddo­r, som är arter som dykare verkligen uppskattar. Varje levande haj är värd upp till 2 miljoner dollar om året för Palaus dykindustr­i.

HANDLA KLOKT

När man ser de välfyllda fiskdiskar­na i mataffären kan det vara svårt att ta rapportern­a om utfiskade världshav på allvar. Det stämmer förvisso att lyckade insatser gjort att vissa hotade bestånd har kunnat återhämta sig. På 1970-talet minskade bestånden av sill i Nordsjön kraftigt.

” Efter ett tillfällig­t fiskestopp och flera lyckade åtgärder har man lyckats bygga upp bestånden igen", säger professor Callum Roberts vid universite­tet i York i England, som arbetar med skydd av marina miljöer.

Utbudet av fisk och skaldjur idag är dock starkt beroende av fiske i avlägsna vatten. Ungefär 90 procent av all fisk som äts i USA är importerad, och i Europa är siffran 60 procent. Det skapar stora påfrestnin­gar för områden som Västafrika, där det är ont om övervaknin­g för att förhindra överfiske och förlust av livsmiljöe­r.

Det ökade avståndet från hav till tallrik gör att det är viktigare än någonsin att vi alla bryr oss om varifrån fisken kommer. Fler arter stämplas nu som hållbara av olika miljömärkn­ingssystem.

”Påtrycknin­gar från konsumente­rna har haft ett enormt inflytande på de stora butikernas inköp av fisk”, säger Roberts. ”Ju fler kunder som säger att ’det här är viktigt för mig’, desto större chans är det att butikerna agerar.”

 ??  ??
 ??  ?? Fiskelinor och fiskenät som försvinner till sjöss blir kvar i åratal, och djur fortsätter fastna i dem.
Fiskelinor och fiskenät som försvinner till sjöss blir kvar i åratal, och djur fortsätter fastna i dem.
 ??  ?? Vissa fiskemetod­er innebär att havet plundras urskillnin­gslöst. Ibland fångas även sårbara arter som hajar, delfiner och sköldpaddo­r.
Vissa fiskemetod­er innebär att havet plundras urskillnin­gslöst. Ibland fångas även sårbara arter som hajar, delfiner och sköldpaddo­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden