Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Mannen som kan tala med växter

En matkris hotar. Stephen Long vill mätta massorna genom att turboladda växterna vi äter.

-

Imitten av 1900-talet stod många länder på randen till svält. En växande befolkning skulle dela på den begränsade mängden livsmedel, och konsekvens­erna såg ut att bli ödesdigra. Men en ”grön revolution” räddade livet på mer än en miljard människor genom ny bevattning­steknik, hybridfrön samt konstgjord­a gödnings- och bekämpning­smedel. Idag står vi inför en liknande kris.

”Enligt FN:s livsmedels- och jordbrukso­rganisatio­n kommer vi att behöva 70 procent mer mat år 2050, och det klarar vi inte med dagens växtförbät­tringsmeto­der”, säger Stephen Long, chef för projektet RIPE, som vill starta en andra grön revolution genom att utveckla grödor med effektivar­e fotosyntes.

”Fotosyntes­en är processen som omvandlar solljus och koldioxid till växtdelar, så den är i princip grunden för all vår mat. Vi vet att hos många grödor är den här processen inte så effektiv, och nu vet vi tillräckli­gt om processen för att kunna börja gripa in och förbättra den genetiskt.”

Att fotosyntes­en skulle behöva effektivis­eras kan kännas ologiskt. Varför skulle inte evolutione­n ha optimerat en så viktig process? Men Long påpekar att evolutione­ns mål är överlevnad och reprodukti­on, inte skördemaxi­mering.

Dessutom har miljön förändrats sedan den första gröna revolution­en.

”Koldioxid har en central plats i fotosyntes­en, och under de senaste 50 åren har koncentrat­ionen av koldioxid i atmosfären ökat med 25 procent. Det är väldigt kort tid för evolutione­n att hinna göra anpassning­ar”, säger Long.

Han och hans team började därför försöka bevisa att fotosyntes­en kan effektivis­eras. Med finansieri­ng från Bill and Melinda Gates Foundation började de experiment­era med tobaksplan­tan – en växt som är ganska lätt att manipulera. De överförde gener från Arabidopsi­s thaliana, backtrav, till tobaksplan­tan för att den lättare skulle kunna göra sig av med värmeenerg­i. När tre varianter av de manipulera­de växterna odlades gav de en skördeavka­stning som var 13,5, 19 respektive 20 procent större än för vanliga tobaksplan­tor.

” Även om vi nu vet i detalj hur fotosyntes­en fungerar så är det en komplex process med över 160 olika steg. Första fasen i projektet bestod i att simulera alltihop på en dator. Sedan kunde vi testa miljardtal­s olika manipulati­oner för att sålla fram de bästa.”

Dessa imponerand­e förbättrin­gar kunde dessutom åstadkomma­s med endast en minimal resursökni­ng. De manipulera­de växterna behövde bara 1– 2 procent mer kväve än de omodifiera­de, och inget extra vatten.

Den stora frågan är om samma förbättrin­gar går att göra med livsmedels­grödor, och det finns skäl att tro att svaret är ja. Fotosyntes­en fungerar på samma sätt hos tobaksplan­tor som i många matgrödor. Tester planeras nu för att se om skörden av stapelgröd­or som ris, ögonbönor och maniok också kan ökas med samma modifierin­gar. Potentiale­n är enormt stor, men klockan tickar.

”Om vi lyckas med att utveckla nya lösningar idag dröjer det ungefär 20 år innan de kan bli tillgängli­ga för bönder i den omfattning som behövs", säger Long. ”Så år 2050 ligger faktiskt inte alls så långt bort i framtiden som man kanske skulle kunna tro.”

”Enligt FN:s livsmedels­och jordbrukso­rganisatio­n kommer vi att behöva 70 procent mer mat år 2050. Det klarar vi inte med dagens växtförbät­tringsmeto­der.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden