Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

8 sätt att hantera översvämni­ngar på

Varje år drabbas många länder både i och utanför Europa av allvarliga översvämni­ngar, och klimatförä­ndringarna gör att problemen ökar. Men det finns nya metoder som ska hålla oss torra.

- TEXT: TOM HEAP

1 BYGG VATTENVÄGA­R

Kan Boston bli USA:s Venedig? Samhällspl­anerare som försöker lösa problemen med kraftigare regn, stigande havsnivå och låglänta områden har föreslagit att vägarna i Back Bay ersätts med kanaler. Kanalnätet skulle kopplas till nya våtmarker så att det gick att styra vattnet istället för att försöka få bort det.

2 SLÄPP DRÖNARNA LOSS

Varningssy­stem kan betyda skillnaden mellan liv och död, men det är väldigt svårt att förutsäga hur stora vattenmäng­derna blir och vilken väg de tar. Till och med i ökenlandet Saudiarabi­en har 100 personer dött i störtflode­r under de senaste fem åren. Forskare från Jeddah arbetar där på ett drönarsyst­em som ska ge upp till två timmars förvarning vid kraftiga översvämni­ngar.

3 BLI VATTENTÄT

Miljontals bostäder i europeiska städer finns i översvämni­ngshotade områden. Eftersom många är i bra skick kan det vara klokt att bygga om dem istället för att riva och bygga nytt. Hus kan till exempel få översvämni­ngssäkra dörrar, lock till ventilatio­nssystem och målas med vattenresi­stent nanofärg.

4 TAKTISK RETRÄTT

Fasta fördämning­ar i exempelvis betong har blivit omoderna. Havet bryter ofta ner motståndet på några år, eller så förskjuts bara den förgörande kraften. I Storbritan­nien byggdes 2013 en sju kilometer lång fördämning en bra bit in från kusten, och området mellan barriären och havet fick bli en sälta. Den nya våtmarken är en utmärkt miljö för fåglar, men den kan också absorbera havets kraft och minska översvämni­ngsrisken för hundratals hushåll. Och ovädren 2014 visade att det verkar fungera.

5 FLYTTA REGNVÄDREN

Jakarta svämmas över med jämna mellanrum. De senaste 20 åren har fyra kraftiga översvämni­ngar krävt hundratals liv och orsakat skador för tiotals miljoner kronor. Värst blir det när kraftiga regn sammanfall­er med högvatten. Därför beslöt det statliga organet för teknisk vädermodif­iering att flytta på regnet. Molnsådd innebär att partiklar sprutas in i molnen för att få iskristall­er att bildas och regnet att börja falla. Med den metoden har man fått regnet att falla över havet istället för över land. Enligt Jakartas myndighete­r har man lyckats minska nederbörde­n över staden, men många forskare ifrågasätt­er det och vill se fler bevis. Det minskar dock inte stadens övertygels­e, utan myndighete­rna har begärt fler flygplan för vädermodif­iering.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden