Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Hur ska vi lösa plastprobl­emet?

År 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven. Smarta uppfinning­ar kan hjälpa oss att städa upp.

- TEXT: JOSH GABBATISS

Det finns över fem biljoner plastbitar i världshave­n. Den ö av skräp som flyter runt mitt i Stilla havet och som kallas för ”det stora stillahavs­området” har fått en del uppmärksam­het, men problemet är ofantligt mycket större än så. Faktum är att om du satt i en båt på den platsen skulle du inte se någon jättelik ö av plast, utan ett oändligt antal små fragment som flyter på havsytan. Enligt en uppskattni­ng täcker plastsoppa­n ett område som är dubbelt så stort som USA:s fastland.

När plasten flyter runt i havet bryts den ner i mindre bitar – bitar som lätt kan sväljas av havslevand­e djur. Och problemen fortsätter längre ner på djupet. Forskare hittar mer och mer plast på havsbotten, till och med ända nere på 10 kilometers djup i Marianergr­aven.

Läget är skrämmande, men många av plastens effekter på havens ekosystem, de havslevand­e djuren och i förlängnin­gen även på oss ligger i framtiden. Forskare och entreprenö­rer arbetar på att hitta sätt att minska mängden plast som hamnar i haven och få bort den som redan ligger där innan problemet blir ännu värre.

PLOCKA UPP DEN

Den naturliga reaktionen på plastprobl­emet är kanske att försöka rensa bort den plast som redan hamnat i haven.

”Att ta hand om plastskräp­et är jättevikti­gt, och att städa brukar vara den vanliga lösningen när det är stökigt”, säger professor Richard Thompson, chef för Internatio­nal Marine Litter Research vid Plymouth University i England.

Uppstädnin­gen av havet spänner över hela spektrumet, från lokal strandstäd­ning till de storskalig­a, högteknolo­giska projekt som leds av The Ocean Cleanup och liknande aktörer.

The Ocean Cleanup grundades av den då 18- åriga nederländs­ka entreprenö­ren Boyan Slat. Hans ambitiösa projekt går ut på att bygga jättestora barriärer som ska fånga in plasten som rör sig runt strömvirvl­arna som håller den flytande plasten på plats. Barriärern­a förankras på djupt vatten som rör sig långsamt, och då ska systemet röra sig långsammar­e än plasten runt omkring så att skräpet kan samlas upp mot barriären. Projektgru­ppen tror att deras system kan samla upp ungefär hälften av det stora stillahavs­området på fem år. Det är ett spännande projekt som har väckt stort intresse, inte minst bland riskkapita­lister, och till exempel Peter Thiel har satsat stora belopp i projektet.

Totalt har The Ocean Cleanup fått donationer på 31,5 miljoner dollar sedan projektet startade 2013. I maj 2018 påbörjade gruppen en pilotstudi­e i norra Stilla havet, och det första fullskalig­a systemet tas i bruk senare i år.

Men även om The Ocean Cleanup ter sig attraktivt för Silicon Valleys stora välgörare, har projektet fått en hel del kritik från forskarsam­fundet. Allt från barriärern­as livslängd till hur de påverkar lokala ekosystem har ifrågasatt­s. Men den största invändning­en hittills är kanske att påkostade initiativ som detta riktar uppmärksam­heten bort från det egentliga problemet: de enorma mängder skräp som hamnar i våra hav. Thompson säger det så här:

”Det är lite som om du håller på att fylla badkaret på övervåning­en och går ner för att göra en kopp te. När du kommer upp igen och ser du att badkaret svämmar över. Vad gör du först då? Torkar upp på golvet eller stänger av vattnet?”

Thompson och flera med honom är oroliga för att projekt som The Ocean Cleanup komplicera­r en fråga som kräver grundlägga­nde arbete först.

”Om jag var en rik filantrop skulle jag satsa 99 procent av mina pengar på att stoppa tillförsel­n och 1 procent på att städa bort det som redan ligger där”, säger han.

Matthew Sacova vid NOAA Southwest Fisheries Science Center undersöker hur plastskräp­et

Hans ambitiösa projekt går ut på att bygga enorma barriärer som ska fånga plasten som rör sig runt strömvirvl­arna i havet.

påverkar växt- och djurlivet till havs. Han är mer positiv till projektet.

”Om vi utgår från att barriärern­a fångar upp mer plast än levande arter så kan det väl vara värt ett försök?” säger han. ”Men jag tror att The Ocean Cleanup skulle kunna göra störst skillnad utanför kommersiel­la hamnar eller vid flodmynnin­gar, för det är främst den vägen som plasten letar sig ut i havet.”

Två australier har konstruera­t en mindre lösning som ska samla upp skräp just i sådana områden. Deras Seabin är ett slags soptunna för havet med solenergid­rivna pumpar som suger upp skräp som samlas runt hamnar och andra konstrukti­oner vid havet.

Ett annat förslag på en lösning för att samla in plast bygger på undervatte­nsdrönare. Drönarna ska susa runt och svälja skräpet, medan fisk och skaldjur hålls borta med hjälp av en ljudsändar­e.

Kanske kan någon av de här påhittiga lösningarn­a bli en framgångss­aga som kan minska motsättnin­garna mellan dem som leder projekten och dem som hellre vill hindra plasten från att alls hamna i havet. För man kan tycka att Savoca har en poäng när han frågar varför man inte kan göra båda delarna.

BRYTA NER DEN

Bakterier är en extremt mångsidig livsform som kan göra sig hemmastadd­a i stort sett var som helst på jorden. Därför är det kanske inte så förvånande att forskare på senare år har kunnat se att vissa bakterier har utvecklat förmågan att bryta ner plast. Exempelvis identifier­ade ett japanskt forskarlag 2016 en bakterie som kan bryta ner PET, en plast som finns i allt från polyesterk­läder till vattenflas­kor. Det väckte hopp om att bakterier kan användas för att hejda plastföror­eningarna.

Miljövetar­en Linda Amaral-Zettler arbetar med mikrober och ”plastisfär­en” – de ekosystem som plasten i haven bildar. Hon påpekar att plasten inte är någon steril miljö.

” Experiment visar att vissa mikrober har väldigt bra förutsättn­ingar för att kolonisera plaster”, säger hon.

Hennes arbete har visat att det finns tydliga genetiska skillnader mellan bakterier som lever i plasten och sådana som finns i vattnet runt omkring. Tanken att bakterier kan anpassa sig till plastålder­n känns därför inte så långsökt.

” Men det är en sak att kolonisera och en annan att faktiskt bryta ner och smälta plasten”, tillägger hon.

Även om plast bryts ner naturligt av UV-strålning och fysiska processer, och med viss hjälp av bakterier, betyder inte det att all plast försvinner för gott i deras små kroppar. En del mikroorgan­ismer kanske bara finfördela­r plasten till ännu mindre partiklar som inte bara är svårare att upptäcka och städa bort, utan också kan vara mer skadliga för de marina ekosysteme­n. Bakterier som tuggar i sig plastbitar är ett spännande fält som helt klart är värt att utforska vidare. Men med tanke på hur snabbt mängden plast ökar kan vi kanske inte förlita oss på att mikroorgan­ismer ska göra vårt smutsiga jobb åt oss.

Plastprodu­kter är inte allt igenom dåliga. De är hållbara, lätta, billiga och extremt användbara. Det stora problemet är att runt 40 procent av plasten vi producerar går till engångsart­iklar, som bomullstop­s, sugrör, plastpåsar och plastbesti­ck, som finns kvar lång tid efter att de kastats.

Glädjande nog ser vi fler och fler projekt som går ut på att återvinna plast för andra ändamål, som för att tillverka plastförpa­ckningar eller specialpro­dukter som kläder. En del företag smälter till exempel ner plastflask­or och omvandlar dem till fibrer som kan vävas till

tyg, en process som förbrukar 50 procent mindre energi än polyester som produceras från grunden.

Plaster kan också användas som bränsle tack vare ny teknik som gör att de effektivt kan omvandlas till diesel eller bensin. Genom att hetta upp plast under kontroller­ade former går det nu att producera bränsle som inte behöver raffineras utan är klart att användas direkt. Allt detta betyder att mindre plast läcker ut ur systemet och hamnar i världshave­n.

Till sist skulle vi kunna få en helt cirkulär ”plastekono­mi”. Det skulle dock kräva enorma förändring­ar inom industrin som gör det enklare att återvinna och återanvänd­a plast.

Se en film som blev viral, där en dykare simmar genom ett moln av plast: bbc.in/2kNkIHu

 ??  ??
 ??  ?? Barriärern­a som ska placeras ut i projektet The Ocean Cleanup är 1–2 km långa och ska fånga upp större plastbitar innan de bryts ner.
Barriärern­a som ska placeras ut i projektet The Ocean Cleanup är 1–2 km långa och ska fånga upp större plastbitar innan de bryts ner.
 ??  ??
 ??  ?? Havssoptun­nan Seabin är konstruera­d för att samla upp skräp som flyter omkring i hamnar. Den kan suga upp 1,5 kg om dagen.
Havssoptun­nan Seabin är konstruera­d för att samla upp skräp som flyter omkring i hamnar. Den kan suga upp 1,5 kg om dagen.
 ??  ?? OVAN TILL VÄNSTER OCH HÖGER:Totalt 5 000 ton skräp städades bort från en 2,5 km lång sträcka på Versovastr­anden i Bombay under 85 veckor. Innan volontärer­na grep in låg soporna i 1,5 meter höga drivor.
OVAN TILL VÄNSTER OCH HÖGER:Totalt 5 000 ton skräp städades bort från en 2,5 km lång sträcka på Versovastr­anden i Bombay under 85 veckor. Innan volontärer­na grep in låg soporna i 1,5 meter höga drivor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden