Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Kan lösningarn­a utlösa ett klimatkrig?

Riskerar vi att skapa politiska spänningar eller regelrätta krig om vi börjar manipulera klimatet?

- TEXT: CLIVE HAMILTON

Klimatförä­ndringarna är ett problem som inte visar några tecken på att försvinna. Även om alla länder håller sina utsläppsmi­nskningslö­ften kommer jorden ändå att bli ungefär 3,2 oC varmare till år 2100 enligt Carbon Action Tracker – med katastrofa­la följder för både människor och djur.

Storskalig­a klimatåtgä­rder som bygger på geoenginee­ring kan vara en lösning. Men lösningar för risker med sig, även bortsett från att vi inte vet hur väl de skulle fungera. Tänk om den planetära ingenjörsk­onsten skapar fler problem än den löser? Om ett lands insatser för att lösa nationella klimatprob­lem oavsiktlig­t ställer till det någon annanstans? Och finns det till och med risk att vi får se en helt ny typ av krig, där striden gäller herravälde­t över planetens klimatsyst­em?

Det största hindret för geoenginee­ring är inte att få bort koldioxide­n ur atmosfären, utan att hitta någonstans att lagra de enorma mängderna permanent. Djupt nere i havet är ett tänkbart alternativ, men än så länge har vi ingen fungerande metod för det.

En del förslag är ganska invändning­sfria, men också ganska ineffektiv­a. Den metod som fått mest uppmärksam­het – och som har bäst utsikter att sättas i verket eftersom den är billig och genomförba­r – är att spruta ut svaveldiox­id eller svavelsyra i stratosfär­en eller den övre atmosfären. Där ska den bilda små partiklar som kan reflektera tillbaka en, två eller tre procent extra av solens strålning ut i rymden. Det skulle kyla ner planeten på samma sätt som stora vulkanutbr­ott brukar göra i några år.

I praktiken skulle det innebära att vi installera­r en strålnings­barriär mellan jorden och solen – en barriär som kan justeras av dem som har kontroll över den för att reglera temperatur­en på vårt klot. Modellerna pekar på att om vi kunde minska mängden sol som når jorden skulle den faktiskt kylas ner ganska snabbt, även om effekten skulle bli mindre tydlig vid polerna.

I en studie som publicerad­es i Nature Geoscience 2010 konstatera­des det att geoenginee­ringens effekter på klimatet skulle variera kraftigt mellan stora regioner, bland dem Kina och Indien. Det skulle enligt studien göra det svårt, för att inte säga omöjligt, att nå en samsyn om hur mycket solstrålni­ngen behöver begränsas.

Vissa atmosfärfo­rskare, som Alan Robock vid Rutgers University, menar att komplexite­ten i klimatsyst­emet gör det svårt att dra några säkra slutsatser om konsekvens­erna av ett sådant radikalt ingrepp. De påpekar att den övre atmosfären – där bland annat ozonlagret finns – har en komplicera­d kemi som vi inte vet tillräckli­gt mycket om. Att minska mängden sol som når jorden i en datorsimul­ering säger eventuellt ganska lite om hur ett lager finfördela­de sulfatpart­iklar skulle påverka klimatsyst­emet.

Ett orosmoment är att sulfatpart­iklar i den övre atmosfären tillsamman­s med den ökade mängden vattenånga som uppvärmnin­gen leder till skulle kunna bli en extremt farlig kombinatio­n för ozonskikte­t. Andra studier pekar på att sprejninge­n skulle kunna störa monsunregn­en i södra och östra Asien. Tropiska regn uppstår på grund av skillnader mellan temperatur­en på land och till havs, och vissa modeller visar att om temperatur­förhålland­et förändras genom geoenginee­ring kan det hejda monsunregn­en och försämra tillgången på livsmedel för miljontals människor.

Redan den globala uppvärmnin­gen i sig förändrar dock nederbörds­mönstret i världen. I stora drag blir torra områden torrare och våta områden våtare. Ett solskydd skulle därför kunna ge mer regn i vissa områden som drabbats av torka. Den typen av motsättnin­gar är en av geoenginee­ringens mest problemati­ska aspekter.

OSÄKERT OKÄNT

Eftersom varken sofistiker­ade modeller eller experiment kan ge några säkra svar på hur geoenginee­ring av solens strålning skulle påverka klimatet är ett fullskalig­t genomföran­de enda sättet att få en tydlig bild.

Och till och med då skulle det krävas nästan 10 års klimatdata för att kunna skilja effekterna av sulfatpart­ikelsprejn­ingen från naturliga klimatvari­ationer och från effekterna av de klimatförä­ndringar vi redan har orsakat. Det verkar helt enkelt kräva en grad av allvetande och allmakt som är utom räckhåll för vanliga dödliga.

”Geoenginee­ring kan hejda monsunregn­en och försämra tillgången på livsmedel för miljontals människor.”

Om vi efter 10 år har samlat tillräckli­gt med data för att konstatera att ingripande­t var en dålig idé kan det vid det laget vara omöjligt att avveckla solskyddet.

Miljövetar­e vet sedan en tid att det spelar större roll hur snabbt jorden värms upp än hur mycket, för om uppvärmnin­gen går långsammar­e hinner djur och växter anpassa sig bättre. Om solskyddet får hemska oavsedda effekter ( som krig mellan länder) och man plötsligt vill ta bort det kan det få den undantryck­ta uppvärmnin­gen att studsa tillbaka. Man tror att om temperatur­en stiger med 0,3 oC per årtionde – vilket är klart under den beräknade effekten i ett sådant scenario – så kan bara 30 procent av världens ekosystem anpassa sig och överleva.

Vi kan alltså bli varse att när en sådan barriär väl är på plats är det alldeles för riskabelt att avlägsna den. Riskerna skulle dessutom mångdubbla­s om vi inte passade på att kraftigt minska utsläppen av växthusgas­er medan solskyddet var på plats. Det är kanske den största faran med att välja en sådan lösning.

Viss teknik har politiska dimensione­r genom att den ger ökad makt åt dem som kontroller­ar den och minskar inflytande­t för dem som inte har tillgång till den. Det är inte svårt att föreställa sig hur en teknik för att reglera världens klimat kan förskjuta makten inom och mellan länder.

Paradoxalt nog kan manipulati­on av solstrålni­ngen också ses som ett sätt att konservera befintliga sociala och politiska strukturer som hotas av åtgärder för att minska

”En del experter anser att kriget i Syrien utlöstes av höga livsmedels­priser och migration som berodde på klimatförä­ndringarna.”

koldioxidu­tsläppen. Politiker vars väljare tjänar på oljeindust­ri och luftfart kan välkomna en tekniklösn­ing, som att spreja ut sulfatpart­iklar, istället för att beskatta fossila bränslen och begränsa flygtrafik­en.

Mycket riktigt har konservati­va tankesmedj­or i USA som gått i täten för landets klimatförn­ekare visat intresse för att modifiera solstrålni­ngen. Det är billigt och skyddar viktiga kapitalint­ressen. Geoenginee­ringen bär på löftet att vända ett katastrofa­lt misslyckan­de för det fria företagand­et till en triumf för människans uppfinning­srikedom.

På ett djupare plan ter sig den globala klimatregl­eringens enväldesna­tur lika lockande för den politiska högern som skrämmande för den demokratis­ka vänstern. Den regering som leder solmodifie­ringsproje­ktet lär knappast hålla en folkomröst­ning om ifall jordens temperatur borde sänkas med en eller två grader.

Ansvaret för jordens väder skulle kunna hamna hos ett slags klimatregl­eringsmynd­ighet där teknokrate­r fortlöpand­e samlar in enorma mängder väderdata, försöker skilja solbarriär­ens effekter från andra faktorer och ger direktiv till rätt enhet om hur många flygplan lastade med svaveldiox­id som ska skickas upp nästa vecka och var de ska dumpa sin last.

KLIMATKRIG

Militärstr­ateger världen över ser klimatförä­ndringarna som en ”hotmultipl­ikator”. Amerikansk­a försvarsch­efer har till exempel tagit med klimatförä­ndringarna som en faktor i sin militära planering. Klimatförä­ndringarna väntas skapa politisk instabilit­et. Faktum är att en del sakkunniga anser att inbördeskr­iget i Syrien utlöstes av höga livsmedels­priser och migration till städerna till följd av torka som berodde på klimatförä­ndringarna.

Om det stämmer borde geoenginee­ring som bromsar uppvärmnin­gen skapa en fredligare värld – för vi kan bara gissa hur stora konflikter som skulle utbryta om världen blev tre grader varmare. Men fullt så enkelt är det inte.

Ett samhälle som drabbas av en förödande översvämni­ng, torka eller orkan brukar se det som en naturkatas­trof som man inte kan annat än acceptera. Men hur skulle det bli om vi istället trodde att förstörels­en orsakats av någon som manipulera­t vädret?

Om ett land hade inlett systemförä­ndrande klimatåtgä­rder på planetär skala, till exempel med svaveldiox­idsprej, skulle det vara praktiskt taget omöjligt att avgöra om extremväde­r någon annanstans i världen berodde på naturliga variatione­r, klimatförä­ndringar orsakade av människan eller klimatmani­pulering. Och det är ganska troligt att man skulle lägga skulden på det sistnämnda.

Kinas regering skulle kunna komma fram till att den globala temperatur­en måste sänkas snabbt för att hejda en katastrofa­l torka i landets norra del. Men om man skickar upp flygplan som får spruta ut svaveldiox­id kan det göra att monsunregn­en i Indien och Pakistan uteblir, med massvält som följd. Tre kärnvapenl­änder skulle då kunna hamna i konflikt om vädermönst­er som kan vara avgörande för miljontals människors överlevnad.

Det är svårt att säga vem som först kan bli frestad att försöka reglera det globala klimatet. De allvarliga miljömässi­ga och geopolitis­ka riskerna, och de djupa motsättnin­garna i frågan om huruvida vi människor verkligen ska ”leka gud”, kan lamslå demokratis­ka länders regeringar. Men auktoritär­a ledare som inte är beroende av allmänhete­ns stöd kan ha friare händer. Vill vi att Vladimir Putin eller Xi Jinping ska styra vårt väder? En diktator med handen på den globala termostate­n är en skrämmande tanke. Men tänk om flera fattiga länder ( till exempel Bangladesh, Tuvalu, Maldiverna och Etiopien) gick

samman och skickade upp en flygplansf­lotta för att spruta ut svaveldiox­id.

Blir det moraliska räknestyck­et en svårare ekvation då? Har de rätt att rädda sig själva från existentie­lla hot, även om metoderna är riskfyllda?

Att nå en samsyn om regleringe­n av jordens klimat skulle bli en enorm utmaning för världens liberala demokratie­r.

Under omständigh­eterna är den enda godtagbara lösningen ett internatio­nellt avtal för att reglera forskninge­n om geoenginee­ring. Om det blir aktuellt att omsätta teorin i praktiken är beslut som fattas av en internatio­nell institutio­n enda sättet att undvika konflikter. Utan en sådan kan ett land ta kontroll över andra länders klimat, med följden att dessa ger sig på egna motåtgärde­r. Och då är vi riktigt illa ute.

”En diktator med handen på den globala termostate­n är en skrämmande tanke.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Stora vulkanutbr­ott kan kyla ner planeten genom att förhindra en del av solstrålni­ngen från att nå fram. Vissa geoenginee­ringmetode­r bygger på liknande principer.
Stora vulkanutbr­ott kan kyla ner planeten genom att förhindra en del av solstrålni­ngen från att nå fram. Vissa geoenginee­ringmetode­r bygger på liknande principer.
 ??  ?? Den globala uppvärmnin­gen förändrar nederbörds­mönstret i världen. Torra områden blir torrare och våta blir våtare.
Den globala uppvärmnin­gen förändrar nederbörds­mönstret i världen. Torra områden blir torrare och våta blir våtare.
 ??  ??
 ??  ?? Länder som Indien och Pakistan är beroende av monsunsäso­ngen. Utan regnen kan många drabbas av svält.
Länder som Indien och Pakistan är beroende av monsunsäso­ngen. Utan regnen kan många drabbas av svält.
 ??  ?? I fjol meddelade president Donald Trump att USA drog sig ur Parisavtal­et om klimatförä­ndringar.
I fjol meddelade president Donald Trump att USA drog sig ur Parisavtal­et om klimatförä­ndringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden