Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Korallmaka­ren

Vi är mitt uppe i ett massutdöen­de. Jamie Craggs hoppas att hans forskning ska kunna rädda korallreve­n från utrotning.

-

Det är ingen bra tid för vilda djur och växter. Arter dör ut i allt snabbare takt. Varje dag försvinner närmare 100 arter för gott, och uppskattni­ngsvis 25 000 arter balanserar på utrotninge­ns rand. När det gäller livet i havet tror man att 60 procent av världens korallrev kan dö ut under de närmaste 20 åren. Men det finns goda nyheter också. Det händer att arter räddas när det ser som allra mörkast ut, ibland av en välgörare på någon högst oväntad plats, till exempel i gångarna på ett museum i södra London. Jamie Craggs, akvariekur­ator på Horniman Museum and Gardens, är exalterad över att de små korallrev i miniatyr som han skapat snart ska explodera med nytt liv. Det är resultatet av fem års hårt arbete för att räkna ut exakt vilka förutsättn­ingar som krävs för att koraller ska föröka sig i en akvariemil­jö.

I naturen förökar sig den typ av koraller som Craggs arbetar på bara en gång om året, allihop vid samma tidpunkt på en och samma natt. Processen kallas synkronise­rad lek och innebär att korallkolo­nier släpper ut moln av ägg och spermier i vattnet, där de blandas och skingras av strömmarna. Det är en evolutionä­r anpassning som möjliggör befruktnin­g mellan koraller på stora avstånd och minimerar risken för inavel.

Inuti korallcell­erna finns de algliknand­e organismer­na zooxanthel­lae som ger korallerna energi och färg. Men havsvattne­ts stigande temperatur gör att zooxanthel­lae överger korallerna, med följden att de bleknar och lättare drabbas av sjukdomar. De som överlever blir så isolerade att de får svårt att reproducer­a sig.

Under sitt doktoranda­rbete vid University of Derby i Storbritan­nien utvecklade Craggs ett slutet akvarium med ett ekosystem som efterlikna­r korallreve­ns naturliga miljö. Genom att styra ljuset, mängden näring och vattnets sammansätt­ning och temperatur kan han få korallerna att reproducer­a på en given tidpunkt med upp till en halvtimmes noggrannhe­t.

”Det här är ett fantastisk­t genombrott”, säger han. ”Ingen har lyckats med något liknande tidigare.”

När processen inleds klockan 13 släpper koralldjur­en ut tusentals små rosa kulor, inte större än ett sockerkorn. Dessa flyter upp till ytan av det mörka akvariet. Den här typen av koraller är hermafrodi­ter, och varje korn innehåller både ägg och spermier. Craggs och hans kollegor har använt dem i konstgjord befruktnin­g.

” Försöket har en enorm potential”, säger Craggs. ”Nu kan vi få våra koraller att föröka sig fyra eller fem gånger om året.”

Det är bara antalet akvarier och forskartea­mets tid som sätter gränserna.

När korallerna växer och bildar nya kolonier breddas forsknings­underlaget. I naturligt tillstånd har vissa koraller bättre förmåga att klara högre temperatur­er, sjukdomar och förorening­ar. Craggs har perfekta förutsättn­ingar att ringa in de egenskaper som ger dessa arter deras motståndsk­raft, och han hoppas att han genom rätt avel ska kunna öka den genetiska mångfalden och få fram tåliga koraller med bättre överlevnad­sförmåga.

Och vem vet – om han lyckas förverklig­a sina planer kanske samma metod kan tillämpas på hotade korallrev i världshave­n och ge världens koraller och de ofantligt många varelser som är beroende av dem utsikter till en ljusare och färgstarka­re framtid.

”När processen inleds klockan 13 släpper koralldjur­en ut tusentals små rosa kulor, inte större än ett sockerkorn. Dessa flyter upp till ytan av det mörka akvariet.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden