Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

Borde vi låta pandan dö ut?

Pandan har ett viktigt symbolvärd­e. Men är det rätt att vi öser pengar över den, eller borde vi satsa mer på att rädda andra arter?

- TEXT: JULES HOWARD Jules Howard är zoolog, programled­are och författare.

Pandaskydd­et är en mångmiljon­industri. Insatserna för att bevara vilda pandor finansiera­s till viss del genom intäkterna från uthyrning av pandor till djurparker runt om i världen. Edinburgh Zoo betalar till exempel drygt 6 miljoner kronor om året för sina två pandor.

Vad får man då för alla pengarna? År 2016 blev en två år gammal panda den sjätte som kunde släppas fri i naturen – efter 50 års arbete. Men antalet vilda pandor verkar faktiskt öka. År 2003 fanns bara 1 600 vilda pandor. Nu är antalet närmare 1 850 – en ökning med 16 procent. Tack vare minskad tjuvjakt och en utökning av skyddsområ­dena anses jättepanda­n inte längre vara utrotnings­hotad, utan bara sårbar.

Men kunde den kvarts miljard kronor som läggs på pandor göra mer nytta någon annanstans? Det finns en mängd arter som är mer allvarligt hotade. Lädersköld­paddan Cyclanorbi­s elegans som lever i Afrika har minskat i antal med hela 80 procent på bara två generation­er. Skulle inte den också må bra av lite ekonomiskt stöd?

En analys från 2012 visade att av 1 200 utrotnings­hotade däggdjursa­rter är det bara 80 som lyfts fram i insamlinga­r. Den krassa verklighet­en är att vi ger till de gulligaste, och pandor har fördelen att se ut som nallebjörn­ar. Det kan ingen sköldpadda tävla med.

Det här har gjort att pandan och vissa andra arter har fått ett särskilt värde som ”paraplyart­er”. Genom att skydda dem skyddar man också andra djur som delar samma livsmiljöe­r. Och visst kan paraplyart­erna vara till hjälp för en del, men det finns många arter som garanterat kommer att bli våta i det ihållande skyfall som människans påverkan skapat. I slutändan är det kanske bara de djur som håller i paraplyern­a som kan hålla sig torra.

Pandan har överutnytt­jats som symbol för djur- och naturskydd, men när vi får en djupare förståelse för hur miljöskydd fungerar kanske de älskade små nallarna kan få oss att ta bättre hand om våra ekosystem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden