Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

FRÅGOR & SVAR

-

Vad är det som driver dig?

Upphetsnin­gen jag känner vid varje liten upptäckt. Och så breven jag får från patienter och diskussion­erna med mina studenter.

Har det funnits några tunga stunder då du känt för att ge upp?

Ja. Att misslyckas gång på gång och få avslag – inte minst när man söker finansieri­ng – kan verkligen tära på en. Alla ser ens framgångar, men de vet inte att det alltid ligger minst fem eller tio misslyckan­den bakom.

Vad säger du till dem som inte tror att ditt projekt kan lyckas?

Först och främst försöker jag lyssna på dem. Jag är alltid öppen för förslag och feedback, men jag låter mig inte hejdas av onödigt nedlåtande kommentare­r.

Om du kunde hyra en reklamskyl­t på Times Square, vad skulle du skriva på den?

”Stoppa förstörels­en av livsmiljöe­r och stöd bevarandet av biologisk och kulturell mångfald.” Det blir ingen jättesexig rubrik, men det skulle vara mitt viktigaste budskap till allmänhete­n.

Hur kommer ditt forsknings­fält att se ut år 2050?

Jag tänker mig en ny era inom medicinen där vi behandlar läkemedels­resistenta infektione­r på ett helt nytt sätt. Tack vare vår växande förståelse för hur olika behandling­sformer samverkar kommer vi att kunna ta fram bättre läkemedel som snabbt mildrar sjukdomen och botar även svårbehand­lade antibotika­resistenta infektione­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden