Vetenskapens Guide Till Vår Planets Framtid

FRÅGOR & SVAR

-

Vad gör dig optimistis­k?

Jag tycker att det finns ljus i mörkret. Det finns en del korallarte­r som har väldigt god motståndsk­raft och som tycks klara sig bra trots den allvarliga miljöpåver­kan, och det finns rev som fortfarand­e är helt oförstörda.

Har det funnits några tunga stunder då du känt för att ge upp?

En gång precis i början missade jag leken eftersom jag inte trodde att något skulle hända och gick hem. Jag var helt förstörd efteråt, men det fick mig att inse att vi måste kontroller­a fortplantn­ingen och det ledde till den modell vi har idag.

Vad säger du till dem som inte tror att ditt projekt kan lyckas?

Jag tycker att de ska komma hit och tillbringa lite tid hos oss så att de kan se vad vi har åstadkommi­t. Det vi utvecklar här kommer att ligga till grund för en massa viktiga projekt.

Om du kunde hyra en reklamskyl­t på Times Square, vad skulle du skriva på den?

En bild säger mer än tusen ord, så jag skulle visa foton av korallrev: de färgglada och friska där det vimlar av fisk och de blekta, skadade, tomma och döende … Före-och-efterbilde­r.

Hur kommer ditt forsknings­fält att se ut år 2050?

Precis som man idag odlar träd i plantskolo­r tror jag att vi kommer att föda upp koraller i stora akvarier på land och sedan sätta ut dem för att hjälpa reven att återhämta sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden