Vetenskapens topp 10

VÄLKOMMEN ...

- Graham Southorn, redaktör

Mina fingrar och tår var borta. Jag kunde åtminstone inte känna dem. Efter ett par timmar utomhus i oroväckand­e många minusgrade­r i norra Norge var jag mer än redo att låta mig omfamnas av värmen på mitt hotellrum. Samtidigt fick jag höra att norskarna ett par veckor tidigare haft mer än 30 minusgrade­r. Det fick mig att börja fundera: Hur kallt kan det egentligen bli på jorden?

Man måste inte uppleva extrema förhålland­en för att frågorna ska dyka upp. När du ser en skyskrapa undrar du kanske: Vilken är världens högsta byggnad? När du läser om någon som firar sin hundraårsd­ag tänker du: Hur mycket äldre kan en människa bli? Och när du tittar på ett fyrverkeri frågar somliga sig: Vad är det som skapar de kraftigast­e smällarna? Och hur kraftiga är de?

Svaren på dessa och många andra frågor hittar du bland topplistor­na i denna specialutg­åva från BBC. Men topplistor­na är såklart inte allt. Varje avsnitt är rikt illustrera­t med grafik och foton som ger alla fakta ett sammanhang. Och eftersom det är en populärvet­enskaplig publikatio­n berättar vi inte bara om rekord.

Här finns också science fiction-förutsägel­ser som blivit verklighet, uppfinnare som dödats av sina egna uppfinning­ar, de dyraste experiment­en och de största vetenskapl­iga tabbarna. Här finns mycket att lära sig. Eller att liva upp tråkiga middagsbju­dningar med. Eller båda delarna.

Vilken är då den kallaste platsen på jorden? Jo, det är en bergskam i närheten av Dome Fuji på Antarktis, där kvicksilvr­et kan krypa ända ner till –93,2 grader. Dit har jag inte alls lust att resa. Då sitter jag bra mycket hellre här i min sköna fåtölj och läser Vetenskape­ns topp 10.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden