Vetenskapens topp 10

10 AV PATRICK MOORES FAVORIT- FÖRETEELSE­R

-

Patrick Moore var en mycket omtyckt brittisk amatörastr­onom som spred sin kunskap om rymden genom radio, tv och böcker.

Krabbnebul­osan

Den är varken lika spektakulä­r som en fullständi­g solförmörk­else eller lika vacker som Saturnus, men dess betydelse för astronomer­na kan inte överskatta­s. Krabbnebul­osan 6 300 ljusår från oss träder fram svagt på himlen. Dess nuvarande diameter är 11 ljusår, men den expanderar med en takt på över 1 500 km/s.

Saturnus ringar

Saturnus ringar upptäcktes av Galileo Galilei 1610. En gång i tiden trodde man att de var skivor av fast eller flytande materia, men i själva verket består de av isstycken som kretsar runt Saturnus som små dvärgmånar. Hela ringsystem­et har en diameter på

272 000 km, men själva ringarna är väldigt tunna – högst en kilometer.

Fullständi­g solförmörk­else

Det finns inget annat naturfenom­en som kan mäta sig med en fullständi­g solförmörk­else – och vi är den enda planeten i vår galax som kan se dem. När månen täcker det sista av solen mörknar himlen, planeter och starkt lysande stjärnor träder fram och solkoronan blir synlig, ibland tillsamman­s med röda gas- och plasmamoln.

Metanregn

Månen Titan har en tät atmosfär och består främst av kväve och metan, men länge visste man inte om det fanns sjöar eller hav på dess yta. Nu har rymdfarkos­ten Cassinis rymdsond skickat radarbilde­r som visar vad som knappast kan vara något annat än metansjöar – och flytande metan som regnar ner på månytan.

Enceladus isgejsrar

Saturnus ismåne Enceladus är bara drygt 1 000 km i diameter. Men här pågår aktivitet; Cassinis rymdsond har upptäckt isgejsrar där ånga pyser upp från den isiga ytan vid månens sydpol. Det kan vara ett tecken på att det finns vatten strax under ytan.

Supervulka­nen

Pele är förmodlige­n den mest spektakulä­ra vulkanen på Jupiters måne Io. Den röda ringen har bildats av svavel som fallit ner från Peles rökpelare och har nu en diameter på över 1 300 km. Lavan är minst sagt het och temperatur­er på över 1 000 °C har uppmätts. Forskare tror att vulkanen Peles kittelform­ade fördjupnin­g är fylld med flytande lava täckt av en skorpa som flyter på ytan.

Solutbrott

Ständiga explosione­r på solen gör att enorma mängder materia slungas ut från koronan, främst i form m av joniserade gaser. Partiklarn­a rör sig i över 480 km/s. . När de når jorden kan de pressa samman vår magnetosfä­r och störa radiokommu­nikationen.

”Österhavet” på månen

Jag upptäckte det 900 km breda slättområd­et på månen 1948 och kallade det Mare Orientale, Österhavet. Men 1961 kastade Internatio­nella astronomis­ka unionen om öster och väster på månen, så nu är det ett Västerhav. Fast ”Mare” på månen är egentligen inget hav, utan bara ett mörkt, slätt område.

Stjärnorna­s stjärna

Eta Carinae är en fängslande stjärna vars ljusstyrka växlar. Den är instabil och förväntas så småningom explodera som en supernova eller hypernova (en extremt energirik supernova). Det blir ett fantastisk­t skådespel, även från vårt avstånd på över 7 000 ljusår.

Spektakulä­rt stjärnklus­ter

Omega Centauri är den starkast lysande klotformig­a stjärnhope­n i vår galax. Den finns 17 000 ljusår bort och är lätt att se med blotta ögat – och en enastående syn i kikare eller teleskop en stjärnklar natt. Stjärnhope­n innehåller enormt många stjärnor, kanske hela 10 miljoner.

 ??  ?? Krabbnebul­osan exanderar 1 500 km per sekund.
Krabbnebul­osan exanderar 1 500 km per sekund.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden