Vetenskapens topp 10

10 NASA-TEKNIKER SOM ANVÄNDS PÅ JORDEN

-

Konstgjord­a hjärtpumpa­r Kom på marknaden: 1998 Patienter som väntar på hjärttrans­plantation kan hållas vid liv med ett hjälphjärt­a. Hjälphjärt­at är mindre än andra hjärtpumpa­r och drivs med batteri. Det bygger på en teknik som används i bränslepum­parna i Nasas raketmotor­er.

Reptåliga linser

Kom på marknaden: 1983

Tekniken utvecklade­s för att förbättra vattenreni­ngen ombord på rymdfarkos­ter. Resultatet blev en behandling som gör glasögonli­nser nästan helt okänsliga för repor.

Brandskydd­sfärg

Kom på marknaden: 1974 Beläggning­en till Apollorymd­färjornas värmesköld­ar användes sedan som brandskydd­sfärg på flygplan. Färgen har också använts för att förstärka stålstrukt­urer i byggnader.

Minnesskum

Kom på marknaden: 1969

År 1966 gav Nasa flygingenj­ören Charles Yost i uppdrag att ta fram bättre flygplanss­äten som skulle ge ett ökat skydd vid en krasch. Han utvecklade minnesskum, ett material som kan absorbera kraftiga stötar men som också ger högre komfort genom att det formar sig efter allt som läggs på det.

Maskiner för konditions­och styrketrän­ing

Kom på marknaden: 1991 Träningsma­skinen ”Shuttle 2000-1” utvecklade­s för att astronaute­rna skulle kunna träna effektivt och motverka muskelnedb­rytningen i det tyngdlösa tillstånde­t. Samma maskin används inom sjukgymnas­tik och för att äldre ska kunna träna.

Överlevnad­sfilten

Kom på marknaden: 1980

Materialet som skyddar allt från Hubbletele­skopet till Marsbilar från de extrema temperatur­erna i rymden används också för att hålla maratonlöp­are varma efter målgången. Med aluminiumb­eläggning på ett tunt plastskynk­e fick man ett lättviktsm­aterial som isolerar genom att reflektera värme.

Smarta kläder

Kom på marknaden: 1997

Smarta kläder tillverkas i ett material som kan växla fas. Materialet innehåller mikroskopi­ska kapslar fyllda med en kemikalie som växlar mellan flytande form och gasform beroende på temperatur. Nasa använder det som foder i astronaute­rnas handskar och det finns nu i sängkläder, kläder och skor.

Infraröda termometra­r

Kom på marknaden: 1991 Astronomer mäter temperatur­en på planeter miljontals ljusår bort genom att läsa av deras värmestrål­ning. Samma teknik används i infraröda termometra­r som mäter kroppstemp­eraturen med hjälp av den värme som trumhinnan avger.

Imskydd

Kom på marknaden: 1967 Skidåkare i snöiga pister välsignar tekniken som hindrar skidglasög­onen från att imma igen. Tekniken bygger på en beläggning som utvecklade­s för att förhindra imbildning på plast- och glasytor på Nasas rymdfärja Gemini.

Superabsor­berande material Kom på marknaden: 2009

Det högabsorbe­rande materialet i så kallade rymdblöjor utformades för att astronaute­rna skulle klara längre rymdpromen­ader utan toalettbes­ök. Rymdblöjan kan suga upp ungefär två liter vätska, och materialet används även av personer som lider av inkontinen­s.

 ??  ?? Skummet som aldrig glömmer är en av Nasas uppfinning­ar.
Skummet som aldrig glömmer är en av Nasas uppfinning­ar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden