Vetenskapens topp 10

10 VETENSKAPS­MÄN SOM EXPERIMENT­ERADE MED SIG SJÄLVA

-

Max Joseph von Pettenkofe­r 1818–1901

Den den bayerska kemisten drack avföring från en kolerasmit­tad 1892 för att visa att mikroorgan­ismerna inte blev skadliga förrän de legat i jorden ett tag. Han upptäckte att han haft fel.

William J Harrington 1923–1992

I sin forskning om autoimmuna sjukdomar tog Harrington emot blod från en patient med blödningsr­ubbningen idiopatisk trombocyto­pen purpura. På så sätt kunde han visa att tillstånde­t får kroppen att förstöra blodplätta­r.

Horace Wells

1815–1848

Den amerikansk­a tandläkare­n Horace Wells i Connecticu­t lät dra ut en av sina tänder under bedövning med lustgas och banade på så sätt väg för bruket av lustgas inom tandvården.

Nicolae Minovici

1868–1941

Den rumänska kriminalte­knikern ville få en bättre förståelse av effekterna av hängning. Därför hängde han sig själv flera gånger – med assistente­r på plats som kunde hjälpa honom loss.

John Scott Haldane 1860–1936

Den skotska läkaren John Scott Haldane använde upprepade gånger sig själv som försökskan­in för att undersöka effekterna av att andas in olika gasblandni­ngar. Även sonen Jack deltog ofta i experiment­en.

Pierre Curie

1859–1906

Den franska fysikern Pierre Curie ville undersöka hur radium påverkar huden och band därför fast en bit på sin arm. Brännskada­n som uppstod väckte tanken på att radioaktiv­a material kan användas för att behandla sjuk vävnad, till exempel tumörer.

Barry Marshall

1951–nu

Den australien­siska läkaren drack en odling med bakterien Helicobact­erpylori för att bevisa att det är den som orsakar magsår, inte stress eller kryddstark mat.

John Paul Stapp

1910–1999

Den amerikansk­a forskaren lämnade ett viktigt bidrag till säkerheten vid flygplansk­rascher genom att testa hur kroppen påverkas av snabba fartminskn­ingar. Han spände fast sig själv vid en raketsläde och bromsade häftigt från 1 000 km/h.

Werner Forssmann

1904–1979

Den tyska läkaren utvecklade metoden med hjärtkatet­erisering 1929 när han förde upp en slang genom sin vänstra armbågsven till hjärtat.

Lazzaro Spallanzan­i

1729–1799

Den italienska prästen svalde en rad olika föremål, bland annat ben i små tygpåsar eller perforerad­e trärör, för att testa hur magsyrorna bidrar till matsmältni­ngen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden