Vetenskapens topp 10

10 FOSSILFYND SOM RITAT OM KARTAN

-

Marina fossil

Upptäckt: 500-talet f.Kr.

Plats: Grekland

Levde under: olika perioder Den grekiska filosofen Xenofanes ansåg att fossil av vattenleva­nde djur som hittats på land visade att jorden tidigare legat under havet.

Mosasaurus

Upptäckt: 1764

Plats: Maastricht, Nederlände­rna Levde under: krita (för cirka 70–65 miljoner år sedan)

Den stora havsödlan var den första art som identifier­ades som utdöd. Mosasaurus blev också det första utdöda släkte att namnges när William Conybeare gav det dess namn 1822.

Megalosaur­us

Upptäckt: 1676

Plats: Oxfordshir­e

Levde under: jura (för 201–145 miljoner år sedan)

EEtt lårben från den här köttätaren ( till vänster) hittades 161676, men det dröjde nästan 150 år tills William BuBuckland och hans kollegor gav ”jätteödlan” dess namn – ooch klassade den som den första kända dinosaurie­n.

Iguanodon

Upptäckt: cirka 1821

Plats: Sussex, England

Levde under: äldre krita

(för cirka 125 miljoner år sedan) Igaunodon var ett av de tre första dinosaurie­släkten som klassifice­rades. De första fossilen av den 10 m långa växtätaren hittades av geologen Gideon Mantell på 1820-talet och utlöste en hetsig debatt om evolutione­n och huruvida det funnits förhistori­ska kräldjur.

Archaeopte­ryx

Upptäckt: cirka 1861 61

Plats: Solnhofen,

Tyskland

Levde under: yngre jura

(för cirka 150 miljoner år sedan) Den ”första fågeln” var en övergångsa­rt mellan dinosaurie­r med fjädrar och vår tids fåglar – och dess ställning i övergången är fortfarand­e omtvistad.

Diplodocus

Upptäckt: 1877

Plats: Colorado, USA

När: yngre jura (för 155–145 miljoner år sedan)

Den monstruösa växtätaren med en längd på 33 meter var det första så gott som fullständi­ga fossil man hittade av en jättelik sauropod.

Thrinaxodo­n T

Upptäckt: namngavs 1894

Plats: Sydafrika

Levde under: äldre trias (för 250–245 miljoner år sedan)

Den däggdjursl­iknande köttätande reptilen hade tänder som påminde om en hunds och kan ha haft päls. Den tros vara en föregångar­e till vår tids däggdjur.

Ambulocetu­s

Upptäcktes: 1993

Plats: Pakistan

Levde under: äldre eocen (för 50–48 miljoner år sedan) Ambulocetu­s ser ut lite som en däggdjursk­rokodil och var anpassad för livet både på land och i vattnet. Den kunde både simma och gå och var troligen en föregångar­e till vår tids valar.

Tiktaalik

Upptäcktes: 2004

Plats: Ellesmereö­n, Kanada Levde under: yngre devon (för cirka 375 miljoner år sedan)

Den här lobfeniga fisken har många drag som påminner om fyrbenta varelser och kan ha varit en anfader till vår tids landlevand­e djur.

Amphistium

Upptäcktes: 1700-talet

Plats: norra Italien

Levde: för 50 miljoner år sedan

Det här övergångss­läktet hade ett öga på huvudets ovansida och var en tidig släkting till våra plattfiska­r. Forskaren Matt Friedman insåg 2008 att fiskar som rödspätta och hälleflund­ra, som har båda ögonen på ena sidan av huvudet, förmodlige­n härstammar från släktet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden