Vetenskapens topp 10

10 BERÖMDA BLUFFAR

-

En felande länk med fjädrar Upptäcktes: 1997 Avslöjades: 1999 År 1999 berättade National Geographic Society om kvarlevorn­a av en dinosaurie med fågellikna­nde fjäderskru­d som hittats två år tidigare. Men den ”felande länken” var bara en förfalskni­ng gjord av en kinesisk bonde.

Hitlers dagböcker

Upptäcktes och avslöjades: 1983 Historiker­n Hugh Trevor-Roper gjorde bort sig ordentligt när han intygade äktheten hos vad som påstods vara Adolf Hitlers dagböcker. I själva verket var böckerna ett verk av Konrad Kujau, en ökand tysk förfalskar­e. Piltdownma­nnen

Upptäcktes: 1912

Avslöjades: 1953

Skallen och käkbenet som hittats i Piltdown i England visade sig komma från en modern människa och en orangutang – inte från någon dittills okänd tidig människoar­t, som den självlärda arkeologen (och bluffmakar­en) Charles Dawson hävdat.

Fiji-sjöjungfru­n:

Avslöjades: 1842

Den legendaris­ka cirkusdire­ktören P. T. Barnum reste runt i USA med sin "mumifierad­e sjöjungfru” – och lyckades lura publiken. Ända tills det kom fram att sjöjungfru­n bestod av det skrumpnade huvudet från en apa och stjärten från en torkad fisk.

Obduktion av en utomjordin­g Spreds: tidigt 1990-tal Avslöjades: 1995

En film påstods visa obduktione­n av en utomjordin­g efter Roswellinc­identen 1947, där ett ufo uppgavs ha kraschat. Men i själva verket var kropparna i filmen dockor som tillverkat­s av Ray Santilli, en entreprenö­r från London.

Jätten i Cardiff

Upptäcktes och avslöjades: 1869 Den tre meter långa ”förstenade man” som grävdes fram av arbetare i Cardiff i USA visade sig ha tillverkat­s i gips av tobakshand­lare George Hull.

Världarnas krig

Genomförde­s och avslöjades: 1938

Tusentals amerikaner trodde att deras land höll på att intas av utomjordin­gar när Orson Welles sände en radioversi­on av H G Wells science fiction-roman Världarnas­krig.

Cottingley-älvorna Genomförde­s: 1917

Avslöjades: på 1980-talet

Mer än 60 år efter det att England trollbundi­ts av fem bilder på flickorna Elsie Wright och Frances Griffiths omgivna av älvor, medgav den senare att fotografie­rna var förfalskni­ngar.

Sion vises protokoll

Spreds: 1903 Avslöjades: 1921

Det antisemiti­ska dokumentet som påstods skildra en judisk konspirati­on som skulle göra judarna till världens härskare spreds över hela världen. Mycket tyder på att det var den ryska hemliga polisen som hade kopierat texten från olika källor.

Fotografie­t av Loch Ness-monstret

Togs: 1934 Avslöjat: 1990-talet. Robert Kenneth Wilsons klassiska foto tycktes bekräfta Loch Ness-monstrets existens, men en senare analys visade att sjöodjuret troligen bogserats över sjön.

 ??  ?? Stern- journalist­en Gerd Heidemann visar upp det som påstods vara Adolf Hitlers dagböcker för pressen 1983.
Orson Welles vållade panik i USA genom sin
radiosändn­ing 1938.
Stern- journalist­en Gerd Heidemann visar upp det som påstods vara Adolf Hitlers dagböcker för pressen 1983. Orson Welles vållade panik i USA genom sin radiosändn­ing 1938.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden