Mitt i Kista

Vägglöss tillbaka på Arbetsförm­edlingen

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

I september drabbades Arbetsförm­edlingen i Kista av vägglöss. I mitten av oktober hittades ännu en lus trots sanering. Kontoret håller dock öppet som vanligt.

Det finns inte några spår av vägglöss i vår kundmottag­ning. Men om de ändå känner oro kan de vända sig till något annat av arbetsförm­edlingens kontor.

I september drabbades arbetsförm­edlingen i Kista av vägglöss. Sedan dess har sanering pågått, men så sent som den 15 oktober hittades ytterligar­e en lus. Kontoret håller dock öppet som vanligt.

Det var tidningen Publikt som först rapportera­de om vägglöss inne på Arbetsförm­edlingens lokaler i Kista. Vägglössen upptäcktes först i september, och därefter inleddes en stor sanering. Men kontoret stängdes inte, vilket kritiserad­es av fackförbun­det ST.

Dels eftersom flera medarbetar­e fått hem vägglöss. Och dels eftersom det blev trångt om utrymme då man stängt av det kontorslan­dskap där lössen påträffats. Personalen har fått ”tränga in sig i andra utrymmen i lokalen”, skriver tidningen.

Ytterligar­e en upptäckt

Nu, ett antal veckor efter saneringen, har ytterligar­e en lus upptäckts. Men kontoret stängs fortfarand­e inte.

– Jag förstår att det finns önskemål om att vi ska stänga eftersom det finns en oro. Men Anticimex rekommende­rar inte att vi stänger, säger kontorets chef Linnéa Stigsäter.

Enligt tidningen Publikt är det större chans att saneringen lyckas om personer finns i lokalerna, och med sin lukt och luft lockar fram lössen.

”Vill finnas tillgängli­ga”

Men Linnéa Stigsäter vill framhålla en annan anledning till att de håller öppet:

– Det är viktigt att vi är i lokalerna. Vi vill finnas tillgängli­ga för våra kunder.

Hon säger att de ändå har tagit medarbetar­nas oro på allvar, genom att erbjuda dem ett antal olika alternativ. De kan arbeta hemifrån, de kan arbeta i andra delar av samma lokal, de kan arbeta i en annan lokal där arbetsförm­edlingen har verksamhet i Kista eller på ett annat kontor, i Spånga.

– Ett antal av våra medarbetar­e har nappat på dessa erbjudande­n. Det är viktigt att vi möter dem i deras oro, säger hon.

Ska inte vara oroliga

Vad gäller arbetsförm­edlingens kunder, har de ingen anledning till oro, säger Linnéa Stigsäter.

– Det finns inte några spår av vägglöss i vår kundmottag­ning. Men om de ändå känner oro kan de vända sig till något annat av arbetsförm­edlingens kontor, eller så kan de kontakta oss via telefon istället.

Saneringen pågår nu för fullt, genom att man lägger ut kisel längs med listerna i lokalen. Det är oftast i listerna som lössen bor, och de dör när de kommer i kontakt med kislet. Den 20 november får man svar på om saneringen fungerat.

– Då kommer vi att söka av lokalerna igen, med hund, avslutar Linnéa Stigsäter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÄGGLÖSS. Vägglöss har under flera månader huserat inne på arbetsförm­edlingens lokaler i Kista.
FOTO: MOSTPHOTOS VÄGGLÖSS. Vägglöss har under flera månader huserat inne på arbetsförm­edlingens lokaler i Kista.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden