Mitt i Kista

TJEJERNA SOM TAGIT ÖVER FRITIDSGÅR­DEN

Systrami får fler att träffas på fritidsgår­den – testar gokart, bowling, bad och dans

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Föreningen Systrami har fått fler tjejer att gå till fritidsgår­den i Blå Huset. Varje onsdag tar Anisa Abdulkarim och Emelie Sundin över gården med olika aktivitete­r enbart riktat till tjejer.

– När vi började var det bara killar som hängde på fritidsgår­den. Jag ansåg att det fanns ett behov av en offentlig mötesplats för tjejer, där de kunde känna sig trygga.

Det säger Emelie Sundelin, som startade föreningen Systrami år 2012. I dag har de tjejaktivi­teter på Blå Huset varje onsdag, med allt från fysisk aktivitet till normkritis­kt tänkande.

I den så kallade Stockholms­enkäten kan man se en kraftig ökning bland niondeklas­sare i Spånga- Tensta, i hur många tjejer som hänger på fritidsgår­dar. Kanske har Systrami haft ett finger med i det spelet.

För på onsdagarna är det de som tar över Blå huset i Tensta. Då är det tjejkväll här, och varje onsdag är det något nytt som står på schemat.

– I början mötte vi mycket motstånd. Det var ett hårt klimat. Men inte nu längre. Nu har de andra förstått att vi är här för att stanna.

”Viktigast att träffas”

Det berättar Emelie Sundelin som är ordförande för Systrami.

Varje onsdag får tjejerna – de flesta mellan 13 och 15 år – testa på nya saker. Workshops och föreläsnin­gar om normkritis­kt tänkande. Baktävling­ar. Fysisk aktivitet och träning.

När vi skulle prova på crossfit var det inte så många som var sugna. Men det blev jättelycka­t.

– Vi vill att det ska vara en blandning av nytta och nöje. Man ska lära sig samtidigt som det är både roligt och intressant. Men i slutänden är inte aktivitete­n det viktigaste, utan att komma hit och träffa alla.

Förutom onsdagsakt­iviteterna ordnar gruppen både lovaktivit­eter och sommarkoll­on, då de gör saker som gocart, laserdome, bowling och dans. Till jullovet har de planerat en tur till något äventyrsba­d. Väljer själva Deltagarna är själva med och väljer aktivitete­r. Det mest

populära brukar vara baktävling­arna.

Men de vågar prova på det mesta.

– Det är en trygg grupp. Det gör att många vågar testa på nya aktivitete­r. Lyckas med sådant som de aldrig trodde att de skulle lyckas med.

– Ja, som när vi skulle prova på crossfit. Det var det inte så många som var sugna på från början. Många var nervösa. Men det blev jätte- lyckat och alla ville göra det igen, fortsätter ungdomsled­aren Anisa Abdulkarim.

Blivit ungdomsled­are

Hon var själv deltagare i gruppen i fem år men har nu övergått till att själv vara ungdomsled­are.

– När jag ser tjejerna som deltar i gruppen känner jag igen mig i hur de känner sig. Första gångerna vågade de knappt gå på toaletten här själva. Nu är det vi som tar över Blå huset på onsdagarna.

Hon berättar att gruppen, och ledarna, var väldigt värdefulla för henne. Och att hon nu vill förmedla samma känsla vidare.

– Vi fick alltid stöd av våra ledare. De sade att vi kunde ringa dem om vi behövde prata; när som helst på dygnet. Det vill jag ge vidare, säger Anisa Abdulkarim.

 ??  ??
 ??  ?? SYSTRAMI. Emelie Sundelin, ordförande, och Anisa Abdulkarim, ungdomsled­are, tycker att det behövs en mötesplats där tjejer kan kännna sig trygga.
SYSTRAMI. Emelie Sundelin, ordförande, och Anisa Abdulkarim, ungdomsled­are, tycker att det behövs en mötesplats där tjejer kan kännna sig trygga.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden