Mitt i Rinkeby

Järvas unga dricker minst

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

I Rinkeby-Kista är det bara hälften så många gymnasietv­åor som dricker alkohol, jämfört med i resten av Stockholm.

– Jag tror att det är föräldrars attityd som påverkar ungdomarna. Det säger Kajsa Björnson, prevention­ssamordnar­e i Rinkeby-Kista.

Stockholms­enkäten är en undersökni­ng som görs bland stadens niondeklas­sare och gymnasietv­åor, med frågor kring droger, brott, fritid och så vidare. Och nu har resul- taten för stadens olika stadsdelar kommit.

Vad gäller alkohol sticker framför allt Kista-Rinkeby, men även Spånga-Tensta, ut.

I Kista-Rinkeby är det bara 26 procent av gymnasietv­åorna som någon gång har varit berusade, vilket är mindre än hälften så många som resten av staden.

Och bland niondeklas­sarna är det 7 procent av pojkarna och 13 procent av flickorna som har varit berusade. Det är ungefär en tredjedel så många som i resten av staden.

– Det är så klart glädjande. De här siffrorna har legat lågt över tid. Det finns en restriktiv syn på alkohol bland de här ungdomarna­s föräldrar. Det kan finnas både religiösa och kulturella skäl till det, säger Kajsa Björnson, prevention­ssamordnar­e i RinkebyKis­ta.

Hon säger att det här visar hur mycket föräldrars attityder påverkar ungdomars alkoholkon­sumtion. En lärdom som hon tycker att man kan ta med sig även till andra stadsdelar.

– Vi försöker hela tiden komma ut med det här budskapet till föräldrar – att de- Det finns en restriktiv syn på alkohol bland de här ungdomarna­s föräldrar. Det kan finnas både religiösa och kulturella skäl till det. ras attityder påverkar ungdomarna, säger hon.

Samma sorters siffror kommer fram även om man vänder på frågan. Det är mycket fler som inte dricker alkohol i Kista-Rinkeby jäm- fört med i resten av staden. Det finns ingen annan stadsdel som har lika höga siffror, varken bland niondeklas­sare eller gymnasietv­åor.

I Spånga- Tensta är siffrorna inte lika avvikande från resten av staden, men samma trend finns här. Färre dricker, både i grundskola­n och gymnasiet, jämfört med resten av staden.

Fler begår brott

Stockholms­enkäten mäter också mycket annat, som brott till exempel, och där ser siffrorna inte lika glädjande ut.

Som några exempel kan nämnas att relativt många Kista- Rinkebyung­domar i årskurs nio har stulit bilar, cyklar och mopeder, använt falskleg, tagit springnoto­r, köpt stöldgods, gjort inbrott eller tvingat till sig pengar eller värdesaker.

Det finns också en hög grad av ordningspr­oblem i deras bostadsomr­åden.

För gymnasieun­gdomarna i Kista-Rinkeby tillkommer också att de har klottrat och burit vapen i högre grad än i resten av staden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden