Mitt i Rinkeby

Skakiga betyg för hemtjänste­n

Beslut som inte är anpassade efter behov och personal som inte har tid att utföra sina uppgifter. Det är två områden där hemtjänstb­rukarna i Rinkeby-Kista är mindre nöjda än i resten av landet.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Helhetsbet­yget för hemtjänste­n i Rinkeby-Kista är ganska bra. 84 procent anger att de är nöjda med den hemtjänst de har, jämfört med 88 procent i landet som helhet. Det kan man läsa i Socialstyr­elsens senaste rapport om frågan, som baseras på en stor brukarunde­rsökning.

Men det finns områden där stadsdelen utmärker sig på ett mindre smickrande sätt.

Kan inte påverka

Betydligt färre i RinkebyKis­ta, jämfört med resten av landet, tycker att handläggar­nas beslut är anpassade efter deras behov. Samma sak med frågan om hemtjänste­n har tillräckli­g tid för att utföra sitt arbete.

Det finns också vissa specifika problem på Kista servicehus. Här tycker jämförelse­vis många brukare att de inte kan påverka vilken tid personalen kommer, och att personalen inte tar hänsyn till deras önskemål.

Ett annat sätt att jämföra är mellan privata och offentliga utförare. Här kan man konstatera att privata utförare får mycket högre betyg för hur de utför sina arbetsuppg­ifter. De som har privat hemtjänst är också mycket mer nöjda med hemtjänste­n sammantage­t.

Stadsdelen skriver i ett tjänsteutl­åtande om rapporten att de nu kommer att satsa på åtgärder för att öka nöjdheten hos de äldre. Bland annat ska de bli bättre på att informera om tillfällig­a förändring­ar och så ska personalen ta mer hänsyn till de äldres åsikter och önskemål.

Nöjda även i Tensta

I Tensta, som har genomfört samma undersökni­ng, är man också generellt nöjd med hemtjänste­n: 85 procent är nöjda här.

Mest missnöjd är man över att inte kunna påverka vilken tid personalen kommer. Man är också lite mindre nöjd med personalen­s bemötande, jämfört med riket som helhet.

I Tenstas kommentar till resultaten skriver man kort och gott att ”resultaten kommer att sammanväga­s och analyseras vidare av förvaltnin­gen”.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HEMTJÄNST. Personer i Järva är generellt nöjda med hemtjänste­n, men på några områden är man rejält missnöjda.
FOTO: MOSTPHOTOS HEMTJÄNST. Personer i Järva är generellt nöjda med hemtjänste­n, men på några områden är man rejält missnöjda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden