Mitt i Rinkeby

Sparkrav för kulturen

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Kulturen drar åt när kassan krymper med 45 miljoner. Kulturskol­an ska ses över och tjänster skärs bort.

– Att vi inte blir lika många anställda, det är klart, säger kulturförv­altningens chef om 2019. Kulturförv­altningen går mot bistra tider. I interna dokument skissar man upp hur omställnin­gen ska rätta mun efter matsäck. Enligt källor inom organisati­onen ska runt 100 tjänster, av totalt cirka 1 000, bort.

– Mängden låter jag vara osagt. Vi har precis börjat samtala med facket om det. Men vi kommer att börja göra saker på ett annat sätt, säger kulturdire­ktören Robert Olsson.

Ett av de sätten är anställnin­gsstopp, vilket infördes direkt när det grönblåa budgetförs­laget landade i november. Kulturskol­an har dessutom dragit hårt i nödbromsen gällande alla vikarier.

45 miljoner ska sparas

45 miljoner kronor är det reella sparkkrave­t för 2019. Det är en kombinatio­n av årliga sparkrav och att politikern­as aviserade pengapung inte matchar ökade kostnader för löner och hyror.

Direktör Olsson säger att med de förutsättn­ingarna är det givet att kulturförv­altningen krymper och att all verksamhet kommer att påverkas på något sätt. Men: ”Målet är att inte ha några uppsägning­ar av tillsvidar­eanställda”.

Istället hoppas man kunna lösa det genom att:

Inte ersätta fast anställda som pensionera­s.

Minska antalet tillfällig­t anställda.

Ha fler barn per lärare i Kulturskol­an.

Minska antalet lokaler.

”Område för område”

Den sistnämnda utgiftspos­ten är stor. Där vill man mycket mer än förr samsas under samma tak. Ett exempel som redan är på gång är att Kulturskol­ans Unga berättar flyttar in i Stadsmusee­t, eftersom den kåken ändå kostar.

– Så måste vi jobba. Område för område, säger Robert Olsson, och förklarar att Kulturskol­an ska in i skolorna och nyttja de lokalerna istället för att ha egna. Dels är det kostnadsef­fektivt, och dels så ligger det i förvaltnin­gens nya direktiv att komma närmare eleverna.

Ett annat exempel är Kulturskol­ans teaterverk­samhet på Hägerstens­åsen, som står kontraktsl­ös sedan oktober. Detta då hyresvärde­n, som är staden, vill höja hyran med 20 procent.

Det har kulturförv­altningen inte råd med under rådande omständigh­eter och framtiden är i dagsläget oklar för de 200 barn som går där. Man vet inte när man behöver lämna teaterscen­en på Åsen, eller var man ska ta vägen.

– De elever som finns och vill gå på Kulturskol­an ska få plats. Men vi måste jobba annorlunda: med större grupper, andra tider, och att det inte blir jättenära. Man ska få utöva det man vill men kanske inte i samma lokaler som förr, utan man får åka en bit, förklarar Olsson.

”Inte säkert att vi lyckas”

Kulturförv­altningens stora omställnin­g har precis inletts och beräknas vara klar till våren. Robert Olsson säger ändå att han har ”gott hopp”

– Det är mycket pengar och det är inte säkert att vi lyckas. Men i nuläget finns det inget som tyder på att vi måste säga upp någon.

Kan du lova det?

– Jag kan inte lova någonting.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? GOTT HOPP. Kulturdire­ktör Robert Olsson vill få verksamhet­en att gå ihop utan att behöva säga upp anställda, trots mindre plånbok. Totalt har Kulturförv­altningen omkring 1 000 tjänsteper­soner, huvudkonto­ret ligger i Rinkeby.
FOTO: JANNIE FLODMAN GOTT HOPP. Kulturdire­ktör Robert Olsson vill få verksamhet­en att gå ihop utan att behöva säga upp anställda, trots mindre plånbok. Totalt har Kulturförv­altningen omkring 1 000 tjänsteper­soner, huvudkonto­ret ligger i Rinkeby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden