Mitt i Sollentuna

Miljön får vänta – E10 dröjer

Det miljövänli­gare E10-bränslet skulle ha varit här för flera år sedan. Nu är det osäkert när det kommer – troligen dröjer det flera år till.

- Christian Ellmark

2011 blev det tillåtet för bränslebol­agen att börja sälja E10, som är bensin med upp till tio procent etanol. Men trots att det är mer än fem år sedan har bränslet inte kommit ut på marknaden. Introdukti­onen har hela tiden försenats.

– Det är svårt att sia om när E10 kommer men klart är att det inte kommer att börja säljas inom närtid. Det dröjer minst till 2018– 2019, säger Erik Stenströme­r Moglia, produktche­f för drivmedel på OKQ8. E10 kan komma att säljas på försök innan dess, påpekar Erik Stenströme­r Moglia.

– Men det finns en väldig osäkerhet kring detta. Det är problem kring infrastruk­turen, hur depåer och stationer ska hantera ett nytt bränsle. De flesta stationer saknar möjlighet att införa ytterligar­e ett bränsle.

Även Circle K, tidigare Statoil, tror att E10 dröjer.

– I dagsläget avvaktar vi men förbereder en eventuell uppstart, säger Helena Fornstedt, drivmedels­direktör på Circle K, och fortsätter:

– Erfarenhet­erna från introdukti­onen som gjordes i Finland och Tyskland för några år sedan visar att det krävs omfattande informatio­nsinsatser.

och Tyskland har E10 introducer­ats i bland annat Frankrike och Österrike. Men bränslet har inte blivit någon succé – snarare en flopp. Rädsla för att den högre andelen etanol ska ge motorprobl­em har gjort många bilägare tveksamma till E10. I Finland och Tyskland har bilägare bojkottat bränslet.

Vilket pris E10 kommer att få vid pumpen är än så länge ovisst. Men klart är att det blir dyrare än 95oktanig bensin eftersom framställn­ingen är dyrare.

Alla bilar kan inte heller köras på E10. 10–15 procent av bensinbila­rna i fordonspar­ken klarar inte E10. Dessa måste då köras på ett annat bränsle, troligen 98 oktan.

Ulf Svahn, vd på bränslebol­agens branschorg­anisa- tion SPBI, ser flera hinder.

– Att introducer­a ett nytt bränsle ovanpå de produkter som redan finns tror jag inte alls på. Det finns inte kapacitet hos bolagen för ett nytt bränsle. När E10 ska börja säljas måste det vara en ersättare för en befintlig produkt, säger han och påpekar att det blir svårt att sälja ett bränsle som är dyrare för kunderna. Varför ska vi då tanka E10 istället för vanlig bensin? En större inblandnin­g av etanol ger mindre utsläpp av koldioxid och etanolen är också ett förnyelseb­art bränsle.

– Klart att det är synd om det drar ut på tiden innan E10 kommer, säger Mats Björsell, Naturvårds­verkets expert på biodrivmed­el, och konstatera­r att försening är dålig för miljön:

– Etanol är inget perfekt bränsle men ökad användning av etanol ger positiva klimateffe­kter.

 ?? FOTO: NIKLAS CARLE ?? DRÖJER. E10-bränslet har blivit försenat tidigare. Nu dröjer det ytterligar­e en tid innan det kan lanseras i Sverige.
FOTO: NIKLAS CARLE DRÖJER. E10-bränslet har blivit försenat tidigare. Nu dröjer det ytterligar­e en tid innan det kan lanseras i Sverige.
 ?? FOTO: ØYVIND LUND ?? MILJÖVÄNLI­GT. E10 har mer positiva klimateffe­kter än andra drivmedel.
FOTO: ØYVIND LUND MILJÖVÄNLI­GT. E10 har mer positiva klimateffe­kter än andra drivmedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden