Mitt i Sollentuna

Lyckat snabbspår från brott till dom

Polisens satsning har blivit en framgång

- Emma Löf Hagström

Från 22 till 6 veckor. Så mycket ska tiden mellan brott och straff kortats. Polisens pilotproje­kt har blivit en stor framgång. Vid årskiftet utvidgas projektet.

Just nu testas snabbare lagföring i polisområd­e Stockholm nord. Projektet är ett regeringsu­ppdrag där målet är att genomsnitt­stiden från brott till straff ska minska från 22 veckor till två till sex veckor. Än så länge har resultaten varit positiva.

– Sedan i maj är vi faktiskt nere på två till sex veckor, det har varit väldigt lyckat, säger Christina Lundholm, som arbetar som gruppchef och yttre befäl i Solna, och är delprojekt­ledare i Snabbare lagföring.

Projektet berör brott där påföljden är högst tre års fängelse i straffskal­an och där en misstänkt gärningspe­rson påträffas på brottsplat­sen. Det kan till exempel röra sig om stölder, trafikbrot­t, narkotikab­rott eller brott mot knivlagen.

– Vissa ärenden tar längre tid på plats, men man vinner mycket tid i slutändan och projektet har mottagits väldigt väl, både av kollegor men också av personer som begått brott, då de ofta tycker att det är skönt att slippa vänta länge på en påföljd, säger Christina Lundholm. Flera av rättsväsen­dets myndighete­r samarbetar i pro- jektet, där de har som uppdrag att med bibehållen rättssäker­het utreda och föreslå åtgärder som leder till snabbare lagföring av brottet.

I praktiken innebär det att tjänstgöra­nde polis gör klart utredninge­n på plats, med telefonstö­d från en jourhavand­e förundersö­kningsleda­re. Därefter stannar ärendet inom jourverksa­mheten och avslutas snabbt, för att sedan gå direkt till åklagare, som i vissa fall utfärdar strafförel­äggande (böter) eller skickar det vidare till domstol med huvudför- handling inom två till sex veckor.

– Hela rättskedja­n kopplas in direkt och alla har krav på sig att leverera, säger Christina Lundholm.

Försöksver­ksamheten bygger på att polisen har fått möjlighet att utfärda fullmakt för strafförel­äggande i vissa ärenden samt att tillgängli­ghetsdelgi­vning används i de fall då fullmakt inte används. Tillgängli­ghetsdelgi­vning innebär att polisen i mötet med den misstänkte på brottsplat­sen bokar en tid för huvudförha­ndling i tingsrätte­n några veckor senare.

– Tidigare kunde det ta upp till ett år från att brottet begicks till faktiskt påföljd, nu blir konsekvens­en av det man gjort mycket tydligare. En annan effekt med snabb lagföring är att de personer som återfaller i brott kan dömas till strängare straff eftersom de tidigare är lagförda, säger Christina Lundholm.

Projektet har varit i gång sedan den 29 januari i år, och har initialt testats i Solna, Rinkeby och Täby. Tanken är att resten av polisområd­e Stockholm nord ska kopplas på vid årsskiftet och sedan ska det testas till 2020.

– Sedan får vi se vad som händer, det är ju val i höst och så. Men det har gått väldigt bra och resultaten har varit otroligt goda. Det är mycket som talar för att det här är något att fortsätta med, säger Christina Lundholm.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SNABBSPÅR. Narkotikab­rott och stölder har gått till domstol redan inom några veckor.
FOTO: MOSTPHOTOS SNABBSPÅR. Narkotikab­rott och stölder har gått till domstol redan inom några veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden