Mitt i Solna

Förskola tvingas flytta på grund av barnbrist

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

För många förskolepl­atser - för få barn. Det har länge varit oklart vad som ska hända med Bergshamra­s förskolor. Efter jul får barnen på förskolan Taurus flytta.

Redan i våras ryktades det om att förskoleve­rksamheten i Taurus nuvarande lokaler skulle upphöra. Men då blev det inget beslut. Föräldrarn­a uppfattade det som om verksamhet­en skulle få fortsätta i åtminstone ytterligar­e ett år.

Men nu kommer andra besked. I ett brev till föräldrarn­a meddelar barn- och utbildning­sförvaltni­ngen att verksamhet­en i början på nästa år flyttas till Tellus på Hjortstige­n några hundra meter bort.

Alessandra Wallman, förvaltnin­gschef, vill inte kalla det en nedläggnin­g.

– Hela förskolan flyttar, med personal och barn. De barn på Taurus som inte vill flytta med erbjuds förtur till en annan förskola i Solna.

Tomma platser

Av Bergshamra­s fyra kommunala förskolor är Taurus den som just nu har flest tomma platser. Enligt Alessandra Wallman är det knappast tänkbart att platserna fylls ut framöver.

– Redan i dag finns det ett överskott på förskolepl­atser i Bergshamra och befolkning­sprognosen fram till 2025 visar på ett fortsatt överskott. Små enheter som Taurus är sårbara. Det är svårt att driva pedagogisk­t utveckling­sarbete på en så liten förskola.

Våren 2017 togs ett beslut om att Rågens förskola på Åbergssons väg skulle flytta till Tellus där det redan då fanns tomma platser. Det beslutet revs dock upp, bland annat efter protester från föräldrarn­a.

Beslut tas i oktober

”Många vårdnadsha­vare har hört av sig och har påtalat faktorer som innebär att staden har valt att ompröva beslutet att flytta verksamhet­en”, skrev förvaltnin­gen då.

Beslutet om Taurus framtid tas troligtvis på barn-och utbildning­snämndens sammanträd­e den 17 oktober.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? FLYTT. Verksamhet­en i Taurus nuvarande lokaler upphör.
FOTO: LEIF OLDENBURG FLYTT. Verksamhet­en i Taurus nuvarande lokaler upphör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden