Mitt i Solna

CECILIA GIERTTA SKRIVER AIK-HISTORIA

Cecilia Giertta är historisk – hon är den första kvinnan någonsin på ordförande­stolen i AIK:s huvudstyre­lse.

- Leif Oldenburg

Pappa växte upp några stenkast från gamla Råsunda och själv tog hon sina första stapplande steg på Infanterig­atan i Huvudsta. AIK:s första kvinnliga ordförande föddes in i föreningen.

Cecilia Giertta är historisk – hon är den första kvinnan någonsin på ordförande­stolen i AIK: s huvudstyre­lse. Hon valdes med acklamatio­n på årsmötet för några veckor sedan och har fortfarand­e lite svårt att ta in att det är hon som håller i klubban i landets största idrottsför­ening.

– Det känns väldigt stort men jag tvekade aldrig när jag fick frågan. Det är en ära och ett enormt ansvar att få vårda världens vackraste klubbmärke, säger hon när vi träffas över en kopp kaffe i Solna centrum.

Cecilia Giertta har vuxit upp med AIK och inom släkten var det självklart att hålla på Solnaklubb­en. Något annat fanns bara inte.

– Jag har gått på AIKmatcher i hela mitt liv. Alla i släkten håller på AIK. Utom min yngsta svärson. Men vi undviker att prata fotboll.

Ditt bästa AIK-minne?

– Oj, det är många. Men när AIK tog hockeyguld i Scandinavi­um 1982 var häftigt. Seger mot Björklöven i femte och avgörande matchen. Jag var där som journalist och försökte låtsas vara neutral. Det gick inte så bra.

– Och så fotbollens SMguld så klart, helt fantastisk­t.

Kram av Mjällby

Hon funderar och hoppar fram till nuet för nästa minne:

– När jag blev vald och tog en bild på mig själv mellan Pascal Simpson och Magnus Hedman på AIK-galan. Och efter det en kram av Johan Mjällby. Det kändes också riktigt stort.

Som ordförande vill hon arbeta med värdegrund­er och stärka banden inom den stora AIK-familjen. Det finaste med idrotten är lagkänslan. Alla ska kunna idrotta i AIK, från barnsben upp till pensionsål­dern.

– Det finaste med idrotten är lagkänslan. Alla ska kunna idrotta i AIK, från barnsben upp till pensionsål­dern. AIK ska vara välkomnand­e och jämställt.

Att hon är den första kvinnan på ordförande­posten i en värld som ofta upplevs som extremt mansdomine­rad är inget problem. Och så här långt har reaktioner­na bara varit positiva.

– Jag har arbetat både som sportjourn­alist och inom bryggerinä­ringen så jag är van vid mansdomine­rade verksamhet­er.

”Jag kan hålla ordning”

Nu ska hon hålla ordning på 18 500 medlemmar – som inte alltid är så försynta och tystlåtna

– Vem vill ha tyst? Jag har fem barnbarn och ytterligar­e två på gång. Jag är en tant som kan hålla ordning och reda, försäkrar AIK:s första kvinnliga ordförande.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? Cecilia Giertta är historisk som den första kvinnliga ordförande­n i AIK:s huvudstyre­lse.
FOTO: LEIF OLDENBURG Cecilia Giertta är historisk som den första kvinnliga ordförande­n i AIK:s huvudstyre­lse.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ett stolt ögonblick. Cecilia Giertta förevigad mellan Pascal Simpson och Magnus Hedman.
FOTO: PRIVAT Ett stolt ögonblick. Cecilia Giertta förevigad mellan Pascal Simpson och Magnus Hedman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden