Mitt i Solna

Hetta och klimatlarm – men vi gör inget ändå

- LEIF OLDENBURG Reporter

När detta skrivs så duggregnar det utanför fönstret. Helt normalt i Sverige i oktober månad. I veckan som gick fick jag till och med skrapa rutorna på bilen. Och vinterkläd­erna har plockats ut ur garderoben och dammats av. Helt normalt det också.

Minns ni sommaren? Dag efter dag med över 30 graders värme, inte en regndroppe på flera veckor.

Det larmades till höger och vänster. Inte minst i medierna (inklusive den tidning du just nu håller i handen).

Här var beviset på att klimatet löper amok och att mänsklighe­ten, även i vårt lilla land, står inför enorma påfrestnin­gar de närmaste decenniern­a.

Men det var då det. Nu är allt som vanligt igen. Sommarens rekordhett­a, foderbrist, uttorkade gräsmattor och döende trädgårdar känns avlägset. Många av oss har säkert redan bokat vinterns solsemeste­r – med flyg så klart. Klimatförä­ndringarna borde ha varit dagens toppnyhet i media de senaste tio åren, ansåg en forskare nyligen. Och varför inte?

Smaka på rubriken: ”Undergånge­n nära om inget görs”. Samma rubrik varje dag, året runt. En riktig så kallad kioskvälta­re som säkert skulle locka till läsning.

I veckan kom en ny larmrappor­t, den här gången från FN:s klimatpane­l IPCC. Det krävs snabba åtgärder för att den globala uppvärmnin­gen ska stanna vid 1,5 grader någon gång mellan 2030 och 2052. I så fall försvinner ”bara” 70–90 procent av världens livsviktig­a korallrev. Stiger uppvärmnin­gen till 2 procent försvinner så gott som samtliga korallrev. Dessutom kommer all is vid Arktis smälta bort sommartid minst en gång vart tionde år. Så varsågod, här är en larmartike­l till. Om någon orkat läsa så här långt. För vi människor tycks ha en märklig benägenhet att stoppa huvudet i sanden. Tills det är för sent. Själv är jag förbannad för att bensinpris­et passerat 16 kronor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden