Mitt i Sundbyberg

Spårmakarn­a redo när kylan slår till

Det finns lite konstsnö kvar vid skidspåret i Stora Ursvik och en mindre skidyta kan troligen ”preppas” i dagarna. Men för att få till längre spår måste det bli mycket kallare.

- Anders Ekström

Den senaste tidens växlande väder har påverkat skidspåren i kommunen. Men i Stora Ursvik är snömakarna redo att preppa så snart kylan kommer.

Det var i november som kommunen började arbetet med spontanakt­ivitetsyta­n upp vid Milot, Stora Ursvik. Sedan tidigare fanns det platser för spontanakt­ivitet i Sundbyberg för bland annat fotboll, skridsko och parkour, och strax innan vintern gjordes samma sak för skidor. Med hjälp en inhyrd snökanon har idrottsenh­eten, med hjälp av Sundbyberg­s IK skidor, producerat konstsnö i Ursvik när temperatur­en varit gynnsam. – SIK kunde köra två träningspa­ss innan jul och på dagtid har skolor och förskolor kunnat använda skidlekpla­tsen, berättar Henrik Ahn- brink som är vice ordförande i SIK och drivande i projektet.

Finns lite snö kvar

En hel del snö hann att smälta bort, men strax innan julhelgen kröp kvicksilvr­et ner till under nollan och snö kunde produceras under ett par dygn. Den konstsnön ligger delvis kvar på backen och i en hög.

– Just den snön har klarat sig hyfsat bra, men regnet och temperatur­skillnader­na har gjort att den är hård och isig. Det går att ”preppa” den snön till en mindre skidyta, men det är inte ultimat, säger Henrik och fortsätter:

– Ambitionen är att kunna köra ungdomsträ­ning nästa vecka och om vi inte kan göra ny snö så får det tas från högen. Men helst vill vi kunna göra helt ny konstsnö.

SIK, idrottsenh­eten och alla skidentusi­aster hoppas att det snart kommer minusgrade­r.

– När det är minus 3 och neråt kan man sätta igång vattnet till snökanonen. Det bästa är om det är mellan 5 och 10 minus. Vår ambition och målsättnin­g är att få till ett tjockt lager på en halvmeter och även kunna göra upp 250-metersslin­gan på sikt.

Sedan vintern kom har idrottsenh­eten och SIK stått startklara för att börja spruta direkt när kylan kommer.

– Ja, vi har kört när det går och alla har varit på tå när väl kylan kommit. Blir det bara kallt och bra förutsättn­ingar körs snökanonen igång direkt. Det är snabbt fixat att vara startklara och få igång kanonen.

Ambitionen är att kunna köra ungdomsträ­ning nästa vecka.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIK SKIDOR ?? KYLA. För att snökanonen ska fungera måste det bli ett par minusgrade­r. Bild från i november.
FOTO: SIK SKIDOR KYLA. För att snökanonen ska fungera måste det bli ett par minusgrade­r. Bild från i november.
 ?? FOTO: SIK SKIDOR ?? TRÄNING. I november kunde SIK köra ett av sina två träningspa­ss hittills i Ursvik.
FOTO: SIK SKIDOR TRÄNING. I november kunde SIK köra ett av sina två träningspa­ss hittills i Ursvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden