Mitt i Sundbyberg

GÄSSDÖD VID LÖTSJÖN UTREDS

Ett dussin kanadagäss och gräsänder hittades kring jul döda vid Lötsjön och det finns misstankar om att de förgiftats. Nu har prover skickats till USA för undersökni­ng.

-

Ett dussin kanadagäss och gräsänder hittades kring jul döda vid Lötsjön och det finns misstankar om att de förgiftats. – Jag har arbetat här i över tio år och inte upplevt något liknande. En kollega tog väl upp nio döda, säger Micke Nilsson som arbetar för Sundbyberg­s stad.

Micke har precis kommit tillbaka från den lilla ön i Lötsjön där fåglarna bland annat utfodras. Det som hände strax innan jul bekymrar honom. Han tillstår att kanadagäss ställer till det, men har ingen förståelse för att någon vill ha ihjäl dem.

Bakom hans rygg guppar gräsänder och kanadagäss invid varandra.

– Jag och en kollega ger dem mat en gång om dagen, i år blir det mest vete för havre är svårt att komma över. Kanske beroende på den torra sommaren. Annars handlar det om att hålla rent och snyggt här, nu tar jag ett varv för att samla upp grenar som ligger på backen. Jag har även fått sanda för på sina ställen är det riktigt halt.

Prover skickade till USA

Kanadagäss är ingen älskad fågel, men att flera förmodlige­n förgiftats ser även Victor Persson, viltvårdar­e på Stockholm Vildfågel Rehab, allvarligt på. Även tre, fyra gräsänder avled och totalt handlade det om elva döda fåglar.

Prover togs i samband med att fåglarna obducerade­s hos Statens Veterinärm­edicinska anstalt, dessa har skickats till USA för analys. Vad som tyder på att fåglarna fått i så något dödligt är att deras slemhinnor varit blå. I övrigt har de haft bra hull och muskler.

Victor Persson försökte rädda några, som flanörer längs Lötsjön sett varit illa däran. De flesta dog.

Räddad med motgift

– En räddade jag. Den hämtade jag en timme efter att jag informerat­s om att den var sjuk. Det tog fyra dygn att få den pigg. Jag gav den motgift mot råttgift.

– Vi vet inte hur, varför eller på vilket sätt fåglarna

förgiftats. Det kan ha hittat något olämpligt eller blivit matade. Har inga andra fåglar farit illa?

– Nej. Och det är en anledning att befara att just kanadagäss­en har matats för hand, säger Victor Persson.

”Ställer till problem”

Christer Karlsson är ute på en promenad med barnbarnet Maja sovande i barnvagnen. Han har lite koll och vet bland annat att kanadagäss finns i Sverige och Europa på grund av introdukti­on.

– Han hette väl Berg (Bengt, reds. anm.) som var först att ta gässen till Sverige från Nordamerik­a. Det fick oanade konsekvens­er, de ställer ju till problem på många håll.

Som Micke Nilsson ser Christer Karlsson ändå något förkastlig­t i att förgifta fåglar.

– Mycket ledsamt att höra, säger han.

– Vi vet inte och vill avvakta provsvaren från USA, för att veta vilken typ av gift de handlar om. Visst har vi teorier, det är dock inte samma sak som att veta, säger Victor Persson. När får ni svar?

– Ibland går det fort, det kan även ta uppåt sex veckor, säger Victor Persson. Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Vi vet inte hur, varför eller på vilket sätt fåglarna förgiftats. Det kan ha hittat något olämpligt eller blivit matade.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? ”LEDSAMT ATT HÖRA”, säger Christer Karlsson om att ett dussin fåglar sannolikt förgiftats.
FOTO: JONNY ANDERSSON ”LEDSAMT ATT HÖRA”, säger Christer Karlsson om att ett dussin fåglar sannolikt förgiftats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden