Mitt i Sundbyberg

T-banan världens vackraste

Enligt arkitektur­kritikern Mark Isitt är Stockholms tunnelbana världens vackraste. Han tycker det är synd att den unika miljön tas förgiven. Nu förevigar han den.

- Josefine Thureson Kämpe

– Man går rakt in i en blottad grotta. De här grottstati­onerna är vad jag vet helt unika för Stockholm.

Arkitektur­kritikern Mark Isitt har gjort en fotobok om Stockholms tunnelbana. Den heter Stockholm Sub och ska förhoppnin­gsvis få fler att stanna upp i färdstress­en och börja se t-banan för det konstverk den är.

– Tunnelbana­n har fan- tastisk arkitektur men den är väldigt förbisedd. Det är en miljö som vi har runt oss hela tiden men som vi inte alltid tänker på. Dessutom rör vi oss ofta i hög fart så det är inte så konstigt att man inte ser, säger Mark Isitt

Tätt samarbete i T-banan

Tunnelbana­n är fantastisk av flera skäl, framför allt på grund av det täta samarbetet mellan arkitekter­na, SL och konstnärer­na, anser han.

– Man vet inte vart man ska dra gränsen mellan konst och arkitektur.

Boken innehåller 57 specialtag­na bilder av 27 tunnelbane­stationer.

Fotograf är 23-årige kana- densaren Chris M Forsyth.

– Fotografie­rna lyfter fram stationern­a som om det vore konst av vördnadsfu­ll karaktär. Kontrasten är ganska rolig. Det är en coffee table-bok, ett praktverk man lägger fram på vardagsrum­sbordet, men handlar om något väldigt vardagligt, säger Mark Isitt. Har du någon favorit?

– Det absoluta crescendot är Kungsträdg­ården.

Han berättar att dess tunnelbane­design har tydliga kopplingar till palatset Makalös som stod där en gång i tiden. De har använt rivningsre­ster från palatset och Klarakvart­eren i stationen.

 ?? FOTO: CHRIS M FORSYTH ?? I Kungsträdg­ården har rivningsre­ster från ett palats använts. FAVORIT.
FOTO: CHRIS M FORSYTH I Kungsträdg­ården har rivningsre­ster från ett palats använts. FAVORIT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden