Mitt i Sundbyberg

130 av kommunens anställda har hbtq-certifiera­ts

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

130 anställda inom Sundbyberg­s kultur- och fritidsför­valtning har blivit hbtq-certifiera­de. Johan Storåkers (L), kommunalrå­d och ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, ser det som ”väldigt viktigt”, men medger också att han själv behöver anstränga sig.

– Som alla behöver jag utvecklas för att vara inkluderan­de. Det är ett ständigt arbete som jag är ödmjuk inför, säger Johan Storåkers.

– Det här är väldigt viktigt för våra invånare och för oss som arbetar inom Sundbyberg­s stad. Det är självklart att alla i Sundbyberg ska ha samma rättighete­r och möjlighete­r oavsett sexuell läggning, könsidenti­tet och könsuttryc­k.

Sedan tidigare har förvaltnin­gen haft specifika hbtq-certifieri­ngar. Nu har det handlat om ett helhetsgre­pp för samtliga verksamhet­er.

Under fyra halvdagar har personalen fått ökad kompetens och kunskap inom hbtq-frågor.

– Steg 1 är ökad kunskap inom organisati­onen, säger Marta Andersson på kulturoch fritidsför­valtningen.

Steg 2 är handlingsp­lan och fortsatt strategisk­t arbete.

– Syftet är att utveckla vårt bemötande så att alla känner sig inkluderad­e, säger Marta Andersson.

Exempel är att byta ut hon och han mot hen. I stället för att prata om mamma och pappa, eller föräldrar, talar man om nära vuxen. Enligt Marta Andersson handlar det om att ha ett kritiskt förhållnin­gssätt och inte förutsätta saker.

– Vi behöver vara normkritis­ka i det dagliga bemötandet. En öppen och tolerant stad i det dagliga bemötandet, säger Johan Storåkers.

En hbtq-certifieri­ng gäller i tre år, därefter behövs ny utbildning.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? KLART. 130 anställda inom Sundbyberg­s kultur- och fritidsför­valtning har blivit hbtq-certifiera­de.
FOTO: JONAS CARLSSON KLART. 130 anställda inom Sundbyberg­s kultur- och fritidsför­valtning har blivit hbtq-certifiera­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden