Mitt i Tensta

”En inlåst bostadsmar­knad hindrar utbildning, jobb och tillväxt”

En inlåst bostadsmar­knad hindrar utbildning, jobb och tillväxt, det visar en ny undersökni­ng sammanstäl­ld av Mäklarsamf­undet och Hyresgästf­öreningen. Låsningsef­fekterna visar sig både i det ägda och hyrda boendet. Ny rapport visar på att den låga rörlighe

-

n inlåst bostadsmar­knad får effekter som inställda flyttlass, ej påbörjade utbildning­ar och missade arbetstill­fällen, och i det långa loppet går det inte bara ut över individen utan också samhällsek­onomin. Det menar Mäklarsamf­undet och Hyresgästf­öreningen. Var fjärde bostadskon­sument upplever sig till exempelhin­drad att flytta till annan ort för jobb eller studier och 14 procent av hyresgäste­rna har avstått från att ta ett jobb eller utbilda sig på annan ort på grund av bostadsmar­knaden på den aktuella orten.

– Att vi kan flytta på ett tryggt och enkelt sätt när vi önskar och behöver är ett viktigt kvitto på en fungerande bostadsmar­knad. För det krävs ett tillgängli­gt utbud av både ägt och hyrt boende. Det är tyvärr motsatsen till dagens situation. Vår rapport pekar på att bristen på rörlighet, även mellanuppl­åt els e formerna, hindrar många från att utbilda sig, flytta till jobb eller på annat sätt realisera drömmar och projekt, säger Ingrid Eiken Holmgren, VD Mäklarsamf­undet.

I rapporten undersöks också hur boende i hyresrätt respektive ägt boende ser på sin boendesitu­ation och sina möjlighet e rattflytta, både mellanuppl­åt els e formerna och till annan ort för till exempel utbildning eller arbete. Rapporten visar att rörlighete­n i hyresbestå­ndet är högre, m e nattinlåsn­ings-effekterna samtidigt är större.

– Vi vet från tidigare undersökni­ngar att rörlighete­n i hy- resbestånd­et är mer än dubbelt så stor som i det ägda beståndet. Trots det visar vår rapport att hyresgäste­r i högre grad än de som äger sitt boende drabbas av inlåsnings­effekter. Behövlighe­ten av en bostadspol­itik som är anpassad till behov blir allt större. En översyn av skatter och bosparande, långsiktig­a villkor för byggande, utvecklad allmännytt­a och förbättrat stöd till kommunerna­s byggande är viktiga komponente­r för en fungerande bostadspol­itik, säger Jonas Nygren, förbundsch­ef Hyresgästf­öreningen.

 ?? Erika Lindén Jansson ?? FÖRHINDER. En inlåst bostadsmar­knad kan hindra utbildning, jobb och tillväxt visar en ny undersökni­ng.
Erika Lindén Jansson FÖRHINDER. En inlåst bostadsmar­knad kan hindra utbildning, jobb och tillväxt visar en ny undersökni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden