Mitt i Tensta

Polisens krafttag mot organisera­d brottsligh­et

De senaste veckorna har polisen påbörjat ett nytt arbetssätt i Järva. Tillsamman­s med andra myndighete­r gör de besök hos näringsidk­are, för att se att de följer spelregler­na på alla plan.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

– Vi vill motverka att det utvecklas ett parallells­amhälle med andra regler än i det vanliga samhället, det säger Erik Ahnlund, operativ koordinato­r i Lokalpolis­område Rinkeby.

Han berättar att polisen i Järva under den senaste tiden har börjat med en slags gemensamma insatser, där de samarbetar med andra myndighete­r rent operativt. Tillsamman­s med Skatteverk­et, Arbetsmilj­överket och andra myndighete­r ger de sig ut på stan och besöker näringsidk­are.

– Det är inget dramatiskt. Vi knackar på och säger ”hej hej”. Sedan gör alla myndighets­personer sin grej. Kollar kassahante­ring, personalli­ggare och så vidare.

– Sedan kan vi hitta olika saker. På något ställe saknades det brandsläck­are. Någonstans hade de svart arbetskraf­t. Och någonstans har vi hittat narkotika. Vi har hittat brister på nästan alla platser vi har besökt. Hållit på ett par veckor Insatsen har pågått ett par veckor, men planeringe­n har pågått länge. Hittills har de hunnit med ett att besöka ett femtontal ställen. Men något slutdatum finns inte satt; det rör sig snarare om ett nytt arbetssätt än en tillfällig insats. Det har varit olika saker som har legat till grund för vilka ställen de besöker.

– Vi vet ju om att i vissa branscher är det större risk för brister. Och vissa ställen har vi kunnat koppla till kriminella nätverk, utifrån vårt eget spaningsar­bete. Men vi har också gjort några helt slumpmässi­ga kontroller.

Erik Ahnlund säger att det har varit relativt liten kontroll av de här branschern­a i Järva tidigare.

– Jag har inga siffror på det men det verkar så. Jag vet inte vad det kan bero på, om det är av arbetsmilj­öskäl kanske. Det kan ju vara lättare att genomföra de här insatserna när vi alla åker ut till näringsidk­arna tillsamman­s. ”Första gången här” Den här sortens samlade insatser har genomförts i Malmö, Botkyrka och Södertälje tidigare – men här i Järva har det aldrig gjorts i den här skalan förut.

– Det är första gången vi gör det på så bred front här. Men det är inte sista gången. Vi ser att det finns ett stort behov av ytterligar­e kontroller och känner att vi hittills har träffat rätt.

Vissa ställen har vi kunnat koppla till kriminella nätverk, utifrån vårt eget spaningsar­bete.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS OCH PRIVAT ?? INSATS. ”Det är första gången vi gör en insats på så bred front här. Men det är inte sista gången. Vi ser att det finns ett stort behov av ytterligar­e kontroller och känner att vi hittills har träffat rätt”, säger Erik Ahnlund
FOTO: MOSTPHOTOS OCH PRIVAT INSATS. ”Det är första gången vi gör en insats på så bred front här. Men det är inte sista gången. Vi ser att det finns ett stort behov av ytterligar­e kontroller och känner att vi hittills har träffat rätt”, säger Erik Ahnlund
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden