Mitt i Vasastan

Stockholms nya t-banetåg får designpris

- Andreas Jennische

De nya tunnelbane­tåg som ska börja rulla på röda linjen har fått ett internatio­nellt designpris. Chefsdesig­nern berättar varför.

Det är den ännu inte levererade tågserien C30 som fått en Good Design Award av det Chicago-baserade museet The Chicago Athenaeum Internatio­nal Museum of Architectu­re and Design.

De nya t unnelbane - tågen tillverkas på Bombardier­s fabrik i tyska Hennigsdor­f och ska börja trafikera röd linje i början av 2018.

Tågserien prisas för sin avskalade skandinavi­ska design och juryn lyfter särskilt fram den lysande fronten och bakdelen.

– Vi är jättestolt­a. Det förvånar mig inte att vi får pris. Vi har lagt stor kraft på att göra ett snyggt tåg, säger Thore Sekkenes, vd för Bombardier i Sverige.

Mattias Jansson, designansv­arig för C30 på fabriken i Tyskland, säger att utmärkelse­n också är ett gott betyg till beställare­n SL.

– Design har vari ett starkt fokus i det här projektet. SL:s mål är att öka attraktivi­teten för tunnelbana­n genom komfort och design, säger han.

Ljusbandet runt vindrutorn­a fram och bak är en helt ny grej när det gäller tunnelbana­n i Stockholm.

– Det lyser vitt ljus fram och rött ljus bak. Det gör att fordonet blir mer visuellt och det skapar ett mer personligt uttryck, säger Mattias Jansson.

Såväl utvändigt som invändigt består belysninge­n av LED-lampor.

Invändigt finns också en hel del nyheter. De nya C30tågen kommer att bli rymligare än nuvarande tåg till exempel.

– Man kan sitta mittemot varandra på ena sidan och längs väggen på andra sidan. Det gör det lättare att röra sig i fordonet, säger Mattias Jansson.

Sätet i C30 är helt nytt, specialutv­ecklat för Stockholm.

– Dagens säten är väldigt raka. De här har en bättre vinkel för ryggen och tillåter mer benutrymme, säger Mattias Jansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden