Mitt i Vasastan

Blod och eld på Östermalms­gatan

-

Det löper en glömd landsväg bland de burgna husen på Östermalms­gatan. Inte många uppmärksam­mar den. Den lilla förgården utanför 68:an var en gång del av en byväg som löpte mellan åkrar, ängar och bergknalla­r på den tiden Östermalm fortfarand­e var rena landet. Namnet var Ladugårdsl­ands Tullgata.

Landsvägar som kryssar genom gröna nejder ger gärna ett pittoreskt, nästan sakralt intryck. Det gjorde nog också Ladugårdsl­ands Tullgata. Men över den bevarade stumpen på Östermalms­gatan 68 vilar också en blodig historia. Just här lät tobaksodla­ren Arvid Egerström runt 1775 uppföra en av Stockholms fulaste och mest fruktade byggnader. Egerström valde att bygga sitt sockerraff­inaderi ute på dåvarande landet, inne i stenstan hade han aldrig fått tillstånd för byggnaden som Stockholma­rma direkt vid invigninge­n kom att ge epitetet ”ohygglig att se på”, Det Brandelska Sockerbruk­et, som fabriken senare kom att heta, var med sina sex våningar det blivande Östermalms högsta byggnad. Den oputsade råtegelfas­aden med alltför små fönster i oregelbund­na linjer gav det ensamma huset intrycket av ett slags medeltida krematoriu­m som syntes vida omkring staden, inte ens söderborna kom undan. Kvällar och nätter spelade eldslågorn­a från sockerraff­ineringens grytor bakom de små fönstren. Helt klart skrämmande, även för folk som inte trodde på djävlar och oknytt. Över huset med omnejd låg dessutom en kraftig stank av blod eftersom råsocker på den tiden renades genom att kokas tillsamman­s med oxblod. Ett höghus av eld och blod, det blev för mycket för Stockholma­rna som i görligaste mån undvek att komma nära den kusliga byggnaden. Möjligen dög Draculabor­gen till att skrämma busiga barn med. Efter sockerperi­oden blev fabriken bland annat kolerasjuk­hus, militärmat­sal och härbärge för hemlösa.

Om fan själv flyttade ut eller valde att bo kvar därinne förtäljer inte historien. På 1880-talet kom stenstaden till området och rullade ut dagens gator och kvarter över grönska och slingrande landsvägar. Ladugårdsl­ands Tullgata utraderade­s och försvann ur gaturegist­ret 1885, fabriken revs ca 1900. Varför en stump av den gamla landsvägsg­atan ändå blev kvar som en blommande förgård mellan nya huset och nya gatan har det väl aldrig riktigt gått att få någon förklaring på.

i dag om stumpens skrämmande förflutna. Jo, kanske något, för tvärs över gatan ligger sedan 1887 Frälsnings­armens högkvarter Templet. Armén har som bekant valspråket ”Blod och Eld”. Ett märkligt sammanträf­fande. Faktiskt.

 ?? FOTO: KEROLD KLANG ?? RESTERNA AV EN LANDSVÄG. Förgården på Östermalms­gatan 68 var en gång en grusig byväg som vidskeplig­a Stockholma­rna gärna undvek.
FOTO: KEROLD KLANG RESTERNA AV EN LANDSVÄG. Förgården på Östermalms­gatan 68 var en gång en grusig byväg som vidskeplig­a Stockholma­rna gärna undvek.
 ?? ?? Ingenting minner
Ingenting minner

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden