Mitt i Vasastan

Stjärnkons­tnär visas på nytt galleri

- Filippa Rogvall

I veckan dök ett nytt galleri upp på Karlavägen.

Premiäruts­tällningen vigs helt åt den hyllade kinesiske konstnären Ai Weiwei – och alla verk är till salu.

Det är stjärnkons­tnären Ai Weiweis första kommersiel­la utställnin­g i Sverige som visas när Galerie Forsblom i veckan slog upp dörrarna till de nyrenovera­de 400 kvadratmet­erna.

– Det kändes rimligt och roligt att öppna i Stockholm. Det finns en lång tradition av gallerier här på Karlavägen, säger Anna Persson, som kommer att leda verksamhet­en i det nya galleriet tillsamman­s med Ebba Bozorgnia.

Yngre förmågor

Galerie Forsblom har funnits i centrala Helsingfor­s sedan 1970-talet. I sitt konstnärss­tall har de flera stora internatio­nella namn. Men på det nya galleriet i Stockholm vill de också lyfta yngre förmågor.

– Nya verk kommer att vara i fokus. Vi vill visa nutida konstnärer som är relevanta i vår samtid, säger Ebba Bozorgnia.

Varenda centimeter av Ai Weiweis utställnin­g har konstnären själv beslutat om. För att ta med sig något av hans verk hem kan man få betala upp till tio miljoner kronor.

– Det är ett enormt symbolvärd­e att ens få visa hans konst. Med tanke på dagens politiska klimat är det här brinnande relevanta verk, säger Anna Persson.

”Fantastisk respons”

Hans politiska konst har redan lockat många besökare till det nyöppnade galleriet.

– Vi har haft en fantastisk respons med över tvåtusen besökare på öppningshe­lgen, det märks att Stockholma­rna är konstintre­sserade, säger Anna Persson.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? GALLERISTE­R. Ebba Bozorgnia och Anna Persson driver nya Galerie Forsblom som öppnade stort med stjärnkons­tnären Ai Weiwei.
FOTO: ERIK SIMANDER GALLERISTE­R. Ebba Bozorgnia och Anna Persson driver nya Galerie Forsblom som öppnade stort med stjärnkons­tnären Ai Weiwei.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden